Buitenland
VPRO

Oppositie boycot verkiezingen in Ivoorkust, volk vreest nieuwe crisis

foto: Joost Bastmeijerfoto: Joost Bastmeijer
  1. Nieuwschevron right
  2. Oppositie boycot verkiezingen in Ivoorkust, volk vreest nieuwe crisis

Ivoorkust gaat morgen naar de stembus, en het beloven spannende verkiezingen te worden. In het West-Afrikaanse land verlopen verkiezingen vaak onrustig, en hebben ze al een paar keer tot een burgeroorlog geleid.

VPRO BB 30-10 Ivoorkust

Problemen met president

De laatste keer was tien jaar geleden, toen president Laurent Gbagbo weigerde op te stappen nadat hij de verkiezingen verloor van Alassane Ouattara. En nu zijn er juist problemen met president Ouattara: hij mag zich voor een derde termijn verkiesbaar stellen, omdat hij de grondwet heeft veranderd.

Een moskee-voorzitter wijst een massagraaf aan, waar slachtoffers van verkiezingsgeweld liggen begraven. Bron: Joost Bastmeijer

Boycot oppositie

De oppositie is het daar niet mee eens en boycot daarom de verkiezingen. Ondertussen zijn inwoners van Ivoorkust bang of ze weer aan het begin staan van een nieuwe crisis. Afrika-correspondent Saskia Houttuin ging voor Bureau Buitenland op pad met 'Le collectif des victimes de Côte d'Ivoire', een organisatie voor slachtoffers van het verkiezingsgeweld.

Issiaka Diaby, voorzitter van 'Le collectif des victimes de Côte d'Ivoire', over het belang van verzoening. Bron: Joost Bastmeijer

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie