Voor de inwoners van Warraq is straks geen plaats meer op het 'Manhattan aan de Nijl'
- Nieuws
- Voor de inwoners van Warraq is straks geen plaats meer op het 'Manhattan aan de Nijl'
In de Egyptische hoofdstad Cairo protesteert een groep bewoners van het eiland Warraq tegen een nieuw ambitieus bouwplan van de overheid. Egypte-correspondent Ruth Vandewalle vertelt erover in Buitenland Uitgelicht.
Buitenland Uitgelicht: Egypte
De Egyptische staatsinformatiedienst maakte recent bekend dat de overheid grootse plannen heeft met het Warraq Island in het Gizeh-gouvernement. “Het idee is een Manhattan aan de Nijl”, legt Vandewalle uit. Het gebied zal volgens de correspondent worden ontwikkeld tot een luxe district met de naam Horus Island, dat voorziet in een zevensterrenhotel, een groot park, commerciële districten, twee havens en een helikopterplatform. Maar het belangrijkste doel van het project is eigenlijk het verwijderen van de bestaande sloppenwijken en informele woonwijken. Voor de 100.000 bewoners die al decennialang op het eiland wonen en er leven van de landbouw en de visvangst betekent het plan een strijd tegen ontheemding.
“Zij willen blijven, want het is hun plek waar ze al zo lang wonen en waar ze ook geld verdienen.” Naar aanleiding van de protesten die de bewoners organiseerden omdat de regering begonnen is met het plannen van het afbreken van de huizen, werden er al meerdere mensen gearresteerd. “Die protesten zijn heel gewelddadig geweest, er werd enorm veel traangas ingezet door de politie, de bewoners gooiden met stenen en er is zelfs een dode gevallen.”
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Voor de ‘happy few’
Het Horus Island project staat volgens de correspondent symbool voor een urbane ontwikkeling die de afgelopen jaren in een stroomversnelling kwam onder president Sisi en waarbij de overheid miljoenen investeert in stadsontwikkelingen die enkel bedoeld zijn voor een heel klein deel Egyptische rijken. De huidige bewoners van het eiland zouden mogen terugkeren in een woning op Horus Island, maar voor de meeste van hen is dat onbetaalbaar en bovendien hebben ze geen idee waar ze tijdens de bouwwerkzaamheden dan zouden moeten verblijven. De overheid biedt ook compensatie aan, maar volgens Vandewalle is dat veel te weinig om een nieuw bestaan van op te bouwen.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Kwestie van tijd
Het is niet de eerste keer dat de overheid af wil van de bestaande huisvesting op Warraq. De controverses over het eiland bestaan al sinds 2000. Hoewel de huisvesting misschien illegaal is, zijn de huidige bewoners de grondeigenaren. Tot nu toe lukte het de mensen van het eiland om de plannen te voorkomen. “Het verzet is gewoon heel erg groot en het is georganiseerd verzet.” Maar volgens Vandewalle is dat ook slechts een kwestie van tijd. “Als de Egyptische overheid iets gedaan wil krijgen, dan moet alles daar voor wijken.”
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.