Buitenland
VPRO

Filmmaker terug uit door aardbeving getroffen Syrië

foto: Stichting ZOA, Lieuwe Siebe de Jong
  1. Nieuwschevron right
  2. Filmmaker terug uit door aardbeving getroffen Syrië

"Ik lag te slapen en het huis begon te schudden. Mijn oma zei tegen mij, we moeten bidden naar God. We begonnen met bidden en het huis stopte heel even met schudden. Maar toen voelden we het huis nog meer schudden. We konden het huis niet verlaten omdat mijn broer net was geopereerd", vertelde een Syrische jongen van negen jaar oud aan filmmaker en fotograaf Lieuwe Siebe de Jong van hulporganisatie ZOA. Hij reisde naar Aleppo, de Syrische stad die ook is getroffen door de aardbeving. Over die reis vertelt hij in Bureau Buitenland.

Angst voert de boventoon

"De laatste kilometers voordat je Aleppo in rijdt zie je links en rechts dat alles is kapotgeschoten en ingestort. Je ziet haast het verschil niet meer tussen schade van de aardbeving en schade van de oorlog", vertelt Siebe de Jong. Angst voert de boventoon bij de slachtoffers in Aleppo. Bang dat ze hun huis niet meer in kunnen en voor nog een aardbeving. Al twee weken slapen de mensen bij elkaar in scholen en moskeeën of soms zelfs in het park, onder een kleedje terwijl het buiten vriest.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Noodhulp

De enorme schaal van de ramp maakt het voor hulporganisaties moeilijk om te voldoen aan de grote vraag naar hulp. Dat maakt het des te bewonderingswaardig hoe de inwoners van Aleppo er alles aan doen om hun stad- en landgenoten zo veel mogelijk te helpen. En dat raakte Siebe de Jong. Luister hier het hele gesprek terug:

Filmmaker terug uit door aardbeving getroffen Syrië

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie