Buitenland
NOSNTR

Waarom stimuleert Botswana de jacht op olifanten?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom stimuleert Botswana de jacht op olifanten?

Ondanks het feit dat zijn land jaarlijks honderden olifanten laat afschieten door voornamelijk buitenlandse jagers, uit President Masisi van Botswana zijn frustratie tegen Europese landen die de import van jachttrofeeën willen beperken. Deze beslissing heeft tot veel debatten geleid, waarbij velen zich afvragen waarom Botswana de jacht op olifanten blijft stimuleren, zelfs met een overschot aan deze dieren.

Het grootste probleem ligt in de overbevolking van olifanten in Botswana, het land met de grootste olifantenpopulatie van Afrika. Dit heeft geleid tot conflicten tussen olifanten en lokale boeren, met name in het noorden van het land. Om deze problemen aan te pakken, heeft Botswana in 2019 besloten om gecontroleerde jacht op olifanten toe te staan.

Prijskaartje van $50.000

Deze jacht levert aanzienlijke financiële opbrengsten op, met een prijskaartje van $50.000 per olifant om te schieten. Deze opbrengsten worden geïnvesteerd in duurzame ontwikkeling, volgens Koen Stuyck van het Wereld Natuurfonds. Hoewel het onwaarschijnlijk lijkt dat Botswana daadwerkelijk 20.000 olifanten naar Duitsland zal sturen, is het land wel sterk afhankelijk van het geld dat wordt gegenereerd door buitenlandse jagers.

Deze afhankelijkheid zorgt echter voor een moreel dilemma, waarbij sommigen zich afvragen of het doden van deze dieren voor het plezier van jagers ethisch verantwoord is. Voor boeren zoals die in Botswana, die hun land en gewassen willen beschermen, kan de verleiding om stroper te worden steeds groter worden als de problemen met olifanten aanhouden.

Olifantenjacht audio

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie