Buitenland
NOSNTR

Apple hoeft miljardenboete Europese Commissie tóch niet te betalen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Apple hoeft miljardenboete Europese Commissie tóch niet te betalen

De boete van inmiddels bijna 14 miljard euro die de Europese Commissie aan Apple had opgelegd, hoeft niet betaald te worden. Dat heeft het Gerecht van de Europese Unie bepaald. De Commissie kan nog in hoger beroep gaan.

De zaak gaat over de periode tussen 2003 en 2014. Ierland gaf in die tijd Apple wat betreft het betalen van belasting een speciale behandeling, die andere bedrijven niet krijgen. Daarom legde de Europese Commissie een boete op. Zij oordeelde dat dit een vorm van staatssteun zou zijn.

Maar daar gaat het Gerecht van de Europese Unie dus niet in mee. "In Ierland zijn ze erg blij met deze uitspraak. Zij hebben altijd gezegd dat het geen speciale behandeling is," zegt correspondent Thomas Spekschoor in Nieuws en Co.

Niet de eerste keer

De Europese Commissie is al vaker teruggefloten. Zo probeerde ze eerder Belgische belastingafspraken aan te pakken. Daarin oordeelde de rechter dat 'de Europese Commissie haar huiswerk niet goed had gedaan'.

Ook de zaak tegen Nederland en afspraken met Starbucks kreeg ervan langs: daar klopten de rekensommen niet. Alleen bij de zaak tegen Fiat Chrysler in Luxemburg kreeg Eurocommissaris Vestager gelijk.

Voorbeeld stellen

De zaak tegen Apple was belangrijk voor Brussel. Het staat ook symbool voor de nieuwe techbedrijven die nauwelijks belasting betalen, maar wel in de EU kantoren houden. Zo wil de EC ook een soort 'digibelasting' voor de techgiganten.

Binnenkort komt de Commissie met een nieuw plan om belastingconstructies aan te pakken. Ze wil voorkomen dat elke poging om bedrijven aan te pakken strandt bij de Europese rechter.

Apple hoeft miljardenboete toch niet te betalen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie