Buitenland

Dreiging van oorlog met Turkije brengt EU in een spagaat

VPRO
foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Dreiging van oorlog met Turkije brengt EU in een spagaat

De grote gasvelden in de Middellandse Zee zijn al jaren reden voor conflict tussen Turkije en Griekenland. Maar nu de oorlogstaal steeds serieuzer klinkt, dringen de Grieken bij de EU aan op het opleggen van sancties aan Erdogan.

Als daar donderdag op de EU-top toe wordt besloten zou dat uniek zijn. Want Turkije is nog steeds officieel kandidaat-lidstaat van diezélfde EU en ook nog eens NAVO-bondgenoot. Het is een ingewikkelde spagaat voor de EU. Enerzijds sturen de Grieken aan op sancties, maar anderzijds zijn de economische belangen voor Europa groot. Turkije is een belangrijke handelspartner en niet iedereen ziet sancties zitten. Zo is volgens de Duitse Bondskanselier Merkel een constructieve dialoog de enige oplossing voor het conflict.

Maar er zijn al jaren gesprekken gaande tussen Turkije en de EU, voornamelijk over toetreding van de Turken en die verlopen vaak heel moeizaam. Ook 15 jaar geleden, toen de verhoudingen een stuk beter leken, waren de gesprekken al weinig constructief, vertelt Tom de Bruijn (permanent vertegenwoordiger van Nederland in Brussel).

Moeizame gesprekken

''We hebben heel veel gesprekken gevoerd met de Turken over toetreding tot de EU, maar ik denk dat alle partijen wisten dat het daar nooit van zou komen.'' In het bijzijn van een tolk sprak De Bruijn regelmatig met Erdogan en zijn diplomaten, en daarbij liepen de emoties hoog op. ''De tolk begon Erdogans opzwepende en intimiderende manier van spreken letterlijk te imiteren. Het waren hele moeilijke en emotionele gesprekken, waarbij er continu met verwijten werd gestrooid. Het is de vraag of gesprekken nu anders uit zouden pakken.''

Is er hoop voor toenadering? En hoe groot is de kans dat die sancties er daadwerkelijk komen? Luister naar de reportage van Europa-correspondent Tijn Sadée.

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie