Buitenland
VPRO

Venezolanen blijven welkom in Colombia, maar hoe lang nog?

foto: EPA/STRfoto: EPA/STR
  1. Nieuwschevron right
  2. Venezolanen blijven welkom in Colombia, maar hoe lang nog?

In de hele wereld worden hekken en procedures opgeworpen om vluchtelingen tegen te houden. Maar niet in Colombia. Het land dat al miljoenen ontheemden had door de jarenlange burgeroorlog, heeft tot nu toe bijna anderhalf miljoen vluchtelingen opgenomen uit buurland Venezuela. En daar komen er dagelijks duizenden bij.

Want hoewel Venezuela rijk aan olie is, unieke natuurgebieden en een melange van ontelbaar culturele invloeden telt, kennen wij het land helaas vooral van het nieuws en neerwaartse spiraal onder president Nicolas Maduro.

De Verenigde Naties schatten dat vanwege de politieke en economische crisis, meer dan drie miljoen Venezolanen hun land inmiddels zijn ontvlucht. De onrust onder de miljoenen bewoners die in Venezuela zijn achtergebleven neemt toe door een gebrek aan voedsel, elektriciteit en medicijnen.

Hoe houdt Colombia dit vol?

Waarom en hoe lang gaat Colombia dit volhouden? Bureau Buitenland-verslaggever Edwin Koopman vroeg het Felipe Muñoz, de verantwoordelijke ambtenaar voor dit beleid, die even in Nederland was.

Welkom in Colombia

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland hoor je dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen terug.

Ster advertentie
Ster advertentie