Buitenland
VPRO

'Serie op Marokkaanse tv staat in teken van normen en waarden'

foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Serie op Marokkaanse tv staat in teken van normen en waarden'

Dirou Niya is een lied dat luidkeels door de Marokkanen werd gezongen tijdens het afgelopen WK voetbal. En nu komt er in Marokko een comedyserie aan, met dezelfde titel. "Het gaat enorm aanslaan bij de Marokkanen", zegt correspondent Samira Jadir in Bureau Buitenland.

Uitgelicht: Marokko

Atlasleeuwen

"Heb vertrouwen, geloof in ons…" dat is wat Dirou Niya betekent. "Die kwam ter sprake tijdens een persconferentie met de voetbalcoach van de Atlasleeuwen, Walid Regragui. Die wilde Marokkaanse supporters toen geruststellen: Heb vertrouwen in dit team. Die slogan werd toen enorm populair in Marokko. Iedereen paste het ineens toe. Hij heeft nog net niet inshallah overgenomen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Eerbetoon

Het motto heeft een enorme betekenis gekregen, niet alleen tijdens maar ook na het WK. "Het is eerbetoon aan het Marokkaanse WK-succes, daar teren ze in Marokko nog steeds op." Daarom gaat de televisiezender 2M een comedyserie lanceren die gaat over deze successen, maar ook over de Marokkaanse normen en waarden, die ze tijdens het WK hebben uitgedragen. "Zoals respect voor je ouders, geloven in God, dankbaarheid tonen", zegt de correspondent. "De serie wordt een enorm succes, het gaat enorm aanslaan bij de Marokkanen, dat weet ik zeker."

Op de achtergrond speelt er een zaak tegen de sterspeler van Marokko Ashraf Hakimi die aangeklaagd is in Frankrijk voor verkrachting. In Marokko is hij niet omstreden, zegt Jadir. "In Marokko willen ze het gerechtelijk onderzoek afwachten. De Marokkaanse bondcoach heeft in een persconferentie laten weten solidair te zijn met de voetballer. Dat hij ook gaat meespelen in de wedstrijd in Brazilië. Er zijn ook nog billboard met de voetballer te zien in Marokko. Hij heeft namelijk een grote reclamecampagne lopen met een internetbedrijf. De meeste mensen twijfelen aan het verhaal van Frankrijk. Daarnaast zijn de diplomatieke relaties met Frankrijk enorm slecht op dit moment."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie