Buitenland

'Kom maar op politie, de camera draait' Jonge Cubanen vloggen voor vrijheid

VPRO
foto: Ruhama Fernández / YouTubefoto: Ruhama Fernández / YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Kom maar op politie, de camera draait' Jonge Cubanen vloggen voor vrijheid

Je bent jong, woont in Cuba en je kunt geen kant op. De Communistische Partij bepaalt wat je mag doen en zeggen, en je hebt niks te verliezen. En dan? Dan ontdek je een uitlaatklep die bijna niet te controleren is.

Vloggen

Een jonge generatie Cubaanse vloggers is helemaal klaar met de uitzichtloosheid. Ze gaan er met gestrekt been in, wetend dat de wereld meekijkt. De klassieke dissidenten hielden zich altijd gedeisd, maar jongeren als Ruhama Fernández, Jancel Moreno en Maykel Osorbo zetten keiharde kritiek op YouTube, streamen hun eigen arrestatie live via Facebook of naaien voor de camera hun mond dicht.

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=CtNgbq9joe0" start="false"}

Ondanks gebrekkige verbindingen maken de nieuwe influencers dankbaar gebruik van het internet en sociale media die stukje bij beetje ook in Cuba toegankelijker worden. Het regime weet niet goed raad met de tienduizenden hits. Het ziet de vloggers als een nieuwe vijand, die voortdurend wordt opgepakt en weer vrijgelaten.

Bedreigingen

''Op dit moment is mijn huis omsingeld. De politie zoekt me. Mijn familie wordt bedreigd'', zegt Rohama, die in mei dit jaar een vlog begon. ''Ik heb niks tegen de wet gedaan, maar met een telefoon en pratend tegen een camera ben ik kennelijk gevaarlijk genoeg om te vinden dat ik moet zwijgen.''

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=Iy5CWjSuExk" start="false"}

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie