Buitenland
NOSNTR

Succesvol champagnejaar voor Frankrijk: '5,5 miljard euro omzet, hoogste ooit'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Succesvol champagnejaar voor Frankrijk: '5,5 miljard euro omzet, hoogste ooit'

Veel Nederlanders ontkurkten vannacht om middernacht een fles champagne. Tot grote vreugde van Franse wijnboeren, die al een goed champagnejaar achter de rug hebben. In NOS Nieuws en Co contact met correspondent Frank Renout.

"Het gaat heel erg goed met de champagne. Dit jaar worden naar schatting meer dan 300 miljoen flessen champagne wereldwijd verkocht. Dat is het beste verkoopcijfer in meer dan twintig jaar. Er wordt een omzet verwacht van 5,5 miljard euro. De hoogste omzet ooit die door Franse champagnemakers is geboekt. Het gaat zelfs zo goed, dat verschillen champagnehuizen al begin december niet meer konden leveren. Bepaalde soorten waren domweg uitverkocht."

Coronamoe

"De verkoop in Frankrijk zelf is aangetrokken in vergelijking met 2020, maar ook de export is gegroeid. Zelfs die naar Nederland. De verwachting is dat Nederland dit jaar meer dan 3 miljoen flessen champagne importeert en dat is het hoogste cijfer in jaren. Fransen zijn de grootste champagnedrinkers in de wereld natuurlijk, maar de Verenigde Staten van Amerika zijn één van de grootse buitenlandse afnemers. Daar is de online verkoop aan particulieren enorm gegroeid", zei Renout.

"Vanwege de lockdown gingen meer mensen thuis champagne drinken en dat bleven ze doen toen de horeca weer openging. Er speelt nog iets anders: mensen zijn coronamoe. Ze hebben genoeg van lockdowns en om de pandemie het hoofd te bieden zijn ze duurder gaan consumeren, ook thuis. Binnen bubbels drinken om de ellende buiten te vergeten, dat is een beetje de filosofie."

Tulpvormig glas

Renout: "Ik heb nog een tip. In Frankrijk wordt naar het glas echt serieus wetenschappelijk onderzoek gedaan. Er zijn wetenschappers in Noord-Frankrijk aan de universiteit die dat bestuderen. Hun wetenschappelijke conclusie is dat de flute, het hoge smalle glas dat vaak in Nederland gebruikt wordt, niet goed is. Ook het platte brede glas, de coupe, is niet goed. De bubbels, geur en smaak komen het beste tot hun recht in iets wat lijkt op een gewoon wijnglas, maar minder rond. Een tulpvormig glas is het best voor champagne."

Ster advertentie
Ster advertentie