Buitenland
VPRO

'We zijn als lammetjes die naar het slachthuis worden gebracht'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'We zijn als lammetjes die naar het slachthuis worden gebracht'

Iedere week landen er een paar vliegtuigen op het eiland Manus in de Grote Oceaan. Er stappen tientallen mensen uit. Ze gaan niet op vakantie. Nee, ze worden gevangengezet. Ze zijn vluchteling en waren op weg naar Australië.

In de serie Berichten uit Manus Prison van Bureau Buitenland hoor je het verhaal van de Koerdisch Iraanse journalist en schrijver Behrouz Boochani. Hij was op de vlucht en onderweg naar Australië toen hij werd vastgezet op het eiland Manus. Vanaf daar schreef hij een boek: No friend but the mountains. In vier afleveringen hoor je de audiobewerking van zijn aangrijpende verhaal.

Berichten uit Manus Prison: Dan nog liever dood (Deel 3)

Meer regels, minder leven

De Australische regering heeft strikte en harde regels. Gevangen hebben de keuze om terug te gaan naar hun eigen land, of voor altijd op Manus te blijven. Australië komen ze nooit in.

Wanneer er op een gegeven moment nieuwe regels worden ingevoerd op het eiland, wordt het leven er echt onmogelijk gemaakt. Alle privileges en de dingen die het dragelijk hielden worden de gevangenen ontzegd. Dit heeft alle gevolgen van dien voor de leefbaarheid in de gevangenis.

Quote

Zelfverminking is hier een culturele handeling geworden

Behrouz Boochani

Behrouz Boochani vertelt:"Sommigen hebben zichzelf gedood, ik kende die mensen, ik kende hun verhaal en ik heb over hen geschreven. Het heeft me heel erg geraakt." Maar het besluit om liever dood zijn, dan levend op het eiland, is geen onbekende keuze.

Zelfverminking gebeurt aan de lopende band. "Het is normaal om getuigen te zijn van hele gewelddadige scenes. Zelfverminking is een soort culturele handeling geworden: hoe meer paniek er is veroorzaakt, hoe groter de geloofwaardigheid."

Debatavond in De Balie

Op woensdag 6 november 2019 organiseert Bureau Buitenland in samenwerking met SLAA en uitgeverij Jurgen Maas een avond in De Balie in Amsterdam. Wil je daar bij zijn? Reserveer dan snel kaarten.

Tijdens deze avond zendt Bureau Buitenland op de gebruikelijke tijd uit, van 19.00 tot 19.30 uur. Er zal een debat te horen en te zien zijn, met verschillende sprekers als journalist Linda Polman en migratiedeskundige Hein de Haas, over het Europese en Australische migratiebeleid.

Aansluitend aan de uitzending presenteren Uitgeverij Jurgen Maas en de SLAA een gezamenlijk programma waarin onder meer gesproken wordt met Behrouz Boochani (via een videoverbinding), Mariwan Kanie, Arash Kamali Sarvestani en Omad Tofighian. Ook wordt de Nederlandse vertaling van het boek gepresenteerd.

Deel 1 en 2 gemist?

Berichten uit Manus Prison: het kamp (Deel 1)

Berichten uit Manus Prison: Regels zijn regels (Deel 2)

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie