Buitenland
VPRO

Dumplings en Kung Fu in Nigeria. Hoe China ook in Afrika haar hengel uitgooit.

foto: Femke van Zeijlfoto: Femke van Zeijl
  1. Nieuwschevron right
  2. Dumplings en Kung Fu in Nigeria. Hoe China ook in Afrika haar hengel uitgooit.

In de economische hoofdstad van Nigeria – Lagos - is 10 jaar geleden een Confucius Instituut geopend. Een instituut ter promotie van de Chinese taal en cultuur. Er worden lessen gegeven op het gebied van taal, cultuur en het bedrijfsleven. En in Lagos worden die lessen steeds populairder. Er lopen daar nu al zo’n 6000 studenten per jaar rond.

Confucius verovert Lagos

Dumplings in Afrika

China ontwikkelt zich heel snel en de Nigerianen willen daar iets over leren. Sommige leerlingen hebben een eigen bedrijf en willen leren en samenwerken met de Chinese ‘super power’.

Anderen hebben een liefde voor koken en willen ook de Chinese kneepjes van het vak leren. Dat kan ook. Want naast de Chinese taal, worden er onder andere ook lessen ‘Dumplings maken’ gegeven op het Confucius Instituut.


Censuur

Sommige mensen zijn bang dat het instituut geen kritiek kan verdragen wanneer het over China gaat. Chinese mensen zijn niet vrij, ze moeten doen wat de overheid hen heeft opgedragen. Kritiek leveren op dat systeem is altijd niet zonder gevaar.

Maar, door de medewerkers wordt steeds benadrukt dat het géén overheidsinstanties zijn. De instituten zijn opgezet door de Chinese universiteiten. Een dingetje: die Chinese universiteiten zijn wel in handen van hun overheid.

Quote

Zo meteen de voordrachtwedstrijd van het Confucius Instituut. Alle voordrachten hebben dezelfde titel: ‘Mijn liefde voor China’.


Het is de docenten op de instituten dan ook niet toegestaan om hun tijd te ‘verspillen’ met praten over politieke of religieuze zaken. “Mensen hebben over die zaken verschillende meningen. Daar willen we niet op ingaan. Wij doceren alleen de taal en de cultuur”, aldus een van de docenten.

Meer reportages uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland hoor je dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur niet alleen interessante, diepgravende en verrassende geluiden over het buitenland. Maar ook uit het buitenland. Luister alle afleveringen terug via een klik op deze deze knop.

Ster advertentie
Ster advertentie