Buitenland
VPRO

Waarom we niet meer lacherig moeten doen over Italië

foto: Andreas Solaro/AFPfoto: Andreas Solaro/AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom we niet meer lacherig moeten doen over Italië

Silvio Berlusconi is terug van nooit echt weggeweest. De Italiaanse ex-premier heeft zich kandidaat gesteld voor de Europese verkiezingen in mei en ontloopt daarmee voorlopig de zoveelste rechtszaak die tegen hem is aangespannen. Buiten Italië staan we vaak versteld van het politieke theater ten zuiden van de Alpen. Maar onze kijk op het land dient drastisch te worden bijgesteld, ontdekt Bureau Buitenland-verslaggever Eric Arends in zijn gesprek met universitair docent Geschiedenis Pepijn Corduwener.

Video niet beschikbaar

Zelf droeg Arends als Italië-correspondent overigens ook bij aan het stereotype beeld over Berlusconi en Italië. Maar de werkelijkheid is anders. En dat zet hij nu vanuit Nederland recht. Want wie bij Berlusconi alleen denkt aan een Italiaanse mafklapper, ziet maar de halve werkelijkheid.

Berlusconi als trendsetter

Corduwener: "Er is een grote en diepe kloof tussen de politiek en de burger in Italië, vandaar dat we juist daar veel politieke experimenten zien." En die experimenten zeggen iets over de richting waarin ook onze democratie zich in beweegt. "Berlusconi is eigenlijk een trendsetter geweest wat populisme betreft."

Italiaans politiek theater

Ster advertentie
Ster advertentie