Buitenland

'Ik ben vrouw en donker, dat zijn twee nadelen in India'

VPRO
foto: Devi Boeremafoto: Devi Boerema
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ik ben vrouw en donker, dat zijn twee nadelen in India'

Hoe is het om als jonge Nederlandse vrouw in India te wonen? "De mensen zijn daar naar tegen vrouwen", zegt Devi Boerema (33) in de Bureau Buitenland Zomer Express.

Ze werkte als correspondent jaren in India. Het land kampt met enorme problemen op het gebied van seksueel misbruik, intimidatie en mensenhandel. Iedere 15 minuten wordt er ergens in het land een vrouw verkracht. "Ik ben zelf ook vaak lastiggevallen als vrouw", vertelt ze.

De vrijheid die ze als vrouw in Nederland wel kent, ervaart ze niet in India. Zo kan Boerema geen korte jurkjes aantrekken met spaghettibandjes, laat staan blote schouders. In Mumbai draagt ze altijd een sjaal bij zich. "In Kashmir is het nog erger, ik denk door de strikte sekse-segregatie."

Boerema is zelf geboren in India en werd op jonge leeftijd geadopteerd door Nederlandse ouders. Ze merkt dat ze in Mumbai ook gediscrimineerd wordt vanwege haar huidskleur. "Ik ben vrouw en donker. Dat betekent dat ik vaak niet serieus genomen word."

Als voorbeeld geeft ze de portier in haar flatgebouw, die voor haar nooit de moeite nam om op te staan. "Als mijn vader langs kwam dan wist hij niet hoe snel hij moest opstaan."

India is volgens een recent Brits onderzoek zelfs het gevaarlijkste land voor vrouwen en meisjes. In de hoofdstad New Delhi zegt meer dan 90 procent van de vrouwen zich onveilig te voelen.

Luister vanavond om 19.00 uur naar Bureau Buitenland op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie