Buitenland
NOSNTR

Negentien doden bij Russische aanvallen op provinciestadje Oeman

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Negentien doden bij Russische aanvallen op provinciestadje Oeman

Nieuwe aanvallen vanuit Rusland hebben in Oekraïne aan ten minste negentien mensen het leven gekost. Voor het eerst in bijna twee maanden voerden de Russen weer grootschalige raketaanvallen uit op het land. Zo werden Oeman, Dnipro en Kyiv onder vuur genomen. In Nieuws en Co praat verslaggever Gert-Jan Dennekamp ons bij.

Burgerdoelen

"Hier ging inderdaad het luchtalarm af, vroeg in de ochtend. Heel ver weg hoorde ik een paar klappen. Vanmorgen begrepen we dat de luchtverdediging hier in Kyiv elf kruisrakketten en twee drones uit de lucht heeft geschoten", aldus Dennekamp. "In Kyiv is het eigenlijk in de stad al langere tijd weer rustig. Het luchtalarm gaat eigenlijk best vaak af, mensen wennen eraan. Alleen in Oeman blijkt nu wel weer dat het zomaar weer los kan gaan, op plekken waar het wel langere tijd rustig is."

Twee kruisraketten troffen Oeman, een stad in het midden van het land. Een daarvan boorde zich in een flatgebouw van negen verdiepingen, waarbij zeker zeventien doden zijn gevallen. Onder hen zijn volgens de Oekraïense autoriteiten in ieder geval drie kinderen: twee 10-jarigen en een peuter. De hulpdiensten zijn daar nog altijd bezig met een zoektocht naar overlevenden.

Dennekamp: "Wij horen dat het met name burgerdoelen zijn die geraakt worden. Maar Kyiv zal niet zo snel mededelingen doen als er militaire doelen zijn geraakt. We weten in elk geval dat er burgerdoelen zijn geraakt en dus ook veel slachtoffers zijn gevallen."

Tegenoffensief

Kyiv bereidt al maanden een offensief voor om Russische troepen terug te drijven in het zuiden en oosten van Oekraïne. Militair analisten houden er rekening mee dat een omvangrijke tegenaanval in mei of juni zal plaatsvinden, afhankelijk van het weer en de westerse wapenleveranties.

Tegelijkertijd heeft Rusland zich uitgebreid voorbereid op dat verwachte voorjaarsoffensief, zo blijkt uit een analyse van satellietbeelden van de Russische kant van het slagveld.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie