Buitenland

Macron wint volgens prognose van Le Pen: 'Feest bij de Eiffeltoren'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Macron wint volgens prognose van Le Pen: 'Feest bij de Eiffeltoren'

Emmanuel Macron is volgens de eerste prognose de winnaar van de Franse presidentsverkiezingen. De zittende president krijgt volgens de prognose van tv-zender France 2 58,2 procent van de stemmen. Zijn tegenstander Marine Le Pen zou 41,8 procent van de stemmen hebben ontvangen.

“Het is niet voor niets feest onder de Eiffeltoren”, vertelt onderzoeker René Cuperus in een speciale NOS-uitzending rondom de Franse verkiezingen. Verslaggever Mustafa Marghadi beaamt dat vanuit de bijeenkomst van Marine Le Pen. “Het was even twee seconden stil hier. Men had niet verwacht dat het verschil zo groot zou zijn.”

Kijk hier de hele uitzending rondom de Franse presidentsverkiezingen terug

Video niet beschikbaar

De geschatte opkomst lag met 72,8 procent iets lager dan de vorige keer, toen 74,56 procent van de stemgerechtigden kwam opdagen. In 2017 ging de strijd eveneens tussen de liberale Macron van La République en Marche (LREM) en de rechts-radicale Marine Le Pen van Rassemblement National (voorheen Front National). Destijds versloeg Macron Le Pen met 66,1 procent van de stemmen.

De prognose is berekend op basis van de eerste uitslagen van de stembureaus die om 19.00 uur zijn gesloten. In de grote steden waren de stembureaus tot 20.00 uur geopend. De definitieve uitslag volgt vermoedelijk vannacht.

Voorsprong in peilingen

In de peilingen had Macron de afgelopen twee weken een voorsprong van 8 tot 10 procentpunt op Le Pen. Desondanks was het nog geen afgelopen race voor Macron. Zo gaven veel stemgerechtigden vooraf aan pas op het laatste moment te beslissen of ze stemmen en op wie.

Bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, waarbij kon worden gekozen uit twaalf kandidaten, behaalden Macron 27,6 procent en Le Pen 23,4 procent van de stemmen. Derde werd de radicaal-linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon met 21,9 procent, op ruime afstand gevolgd door de rechts-radicale Éric Zemmour (7 procent) en de gematigd rechtse Valérie Pécresse (4,8 procent).

In mei wordt met een plechtige ceremonie in Parijs Macron herbenoemd geïnstalleerd als president. In juni volgen de parlementsverkiezingen, middels een districtenstelsel. Op dit moment heeft Macrons LREM samen met twee kleine middenpartijen de meerderheid in de Assemblée nationale, het Franse lagerhuis.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie