Buitenland
NOSNTR

Veel emotionele reacties op veroordeling Desi Bouterse: 'Het is zeer traumatiserend geweest'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Veel emotionele reacties op veroordeling Desi Bouterse: 'Het is zeer traumatiserend geweest'

Oud-president Desi Bouterse is definitief veroordeeld tot twintig jaar cel voor zijn rol bij de Decembermoorden in 1982. Bij het Amsterdamse Radio mArt maken ze radioprogramma's voor een multiculturele doelgroep. Daar krijgen ze veel emotionele reacties binnen van luisteraars over het proces tegen Bouterse.

"Ik was verbaasd dat de nabestaanden blij waren", zegt één van de gasten van Radio mArt, Riek Karg, tegen verslaggever Mattijs van de Wiel in Nieuws en Co. "Maar goed, ik heb zoiets van: Als zij dat willen, dan moet ik mij daarbij aansluiten en het respecteren. Dan moeten we dat afwachten."

"Ik ben in elk geval blij dat het vonnis is doorgezet, omdat een oorlogsmisdadiger berecht dient te worden", voegt Evita de Miranda daaraan toe. Maureen Held hoort vooral wisselende reacties. "De ene geeft aan: Jammer dat hij berecht wordt. Dat is niet nodig, want het is lang geleden. Nou, daar kijken we toch even anders tegen aan. Recht en waarheid moet zegevieren."

Hoe nu verder?

Bij Karg leeft de hoop dat er nu echt gevolg wordt gegeven aan deze uitspraak. "Ik hoop dat die rust terugkeert in het land, dat mensen weer vertrouwen krijgen in de rechtsstaat en dat mensen ook weer met elkaar gaan samenwerken tot iets goeds. Het is wel belangrijk om te weten: Hoe nu verder?"

Ook Held hoopt op verandering. "Wat Bouterse zegt of deed werd als waarheid gezien. Het is niet voor niks dat de jeugd niet weet hoe het werkelijke verhaal in elkaar steekt, omdat dat steeds werd gebagatelliseerd. Ik denk dat het nu echt tijd wordt dat de mensen daarin worden opgevoed en weten hoe het werkelijk zit."

Traumatiserend

Voor De Miranda is het boek nog niet gesloten. "Het herstel is wat mij betreft nog niet gestart. Je ziet nu elke keer hoe die emoties oplopen en ik voel het nu zelf ook gieren door mijn lijf. Dan heb ik het over boosheid, teleurstelling en verdriet. Het is allemaal zeer traumatiserend geweest. Nog steeds."

Ook in Nederland reacties op uitspraak Bouterse

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie