Buitenland
BNNVARA

Sinan Can en Anil Kumar nemen je mee naar India

foto: BNNVARAfoto: BNNVARA
  1. Nieuwschevron right
  2. Sinan Can en Anil Kumar nemen je mee naar India

Iedere week spreekt Sinan Can in Sinans Atlas met een bekende of onbekende gast die een fascinatie heeft voor een land, ver weg of dichtbij. Deze week staat India centraal, een land dat op dit moment geteisterd wordt door het coronavirus en zware moessonregens.

#13 - De mystiek van India (Anil Kumar)

De gids voor Sinan en de luisteraar is Anil Kumar uit Zoetermeer. Anil werkt bij de gemeente Westland en zoals zijn voornaam al doet vermoeden, heeft hij wortels in het Aziatische land. Zijn vader komt er vandaan. In deze aflevering leidt Anil u langs prachtige gouden tempels, diverse natuur, en er wordt gefilosofeerd over de grootte van de bruidsschat als Sinan een Indiase bruidegom zou zijn.

De vader van Anil vluchtte vanwege een religieuze burgeroorlog van India naar Europa, en kwam uiteindelijk in Nederland terecht. "Toen hij die vlucht maakte is hij via Oost-Duitsland onder valse voorwendselen naar Nederland gelokt", vertelt Anil. "Ik merk dat dat nog altijd een trauma is voor mijn vader. Hij is daar nooit open over geweest. Het is heel lastig om ergens anders te kunnen wortelen. Mijn vader heeft me daarom niet tweetalig opgevoed: hij wilde dat zijn kinderen in Nederland succesvol zouden worden."

Punjab

Anil komt nog regelmatig in India. Hij kan zich de eerste keer, als vierjarige jongen, nog goed herinneren. "Het land is kleurrijk en dynamisch op elk vlak. Je komt bij je familie met heel veel ooms en tantes, neefjes en nichtjes, die allemaal in dezelfde straat of hetzelfde huis wonen."

De familie van Anil wonen vooral in Punjab, een regio in het noordwesten van India. Het is vooral die regio die Anil zo fascineert: "Het is de bakermat van alle religies en culturen in India. Alle volkeren kwamen vroeger via Punjab India binnen. Je ziet de hele wereld terug op die plek. Hunnen, Mongolen, ze zijn er allemaal geweest. Dat zie je en merk je aan de mensen."

India als continent

In Sinans Atlas staat iedere week een land centraal, maar dat woord dekt volgens Anil de lading niet: "India is in veel opzichten een continent. Het is even groot als half-Europa. Een Rus en een Spanjaard zullen meer met elkaar gemeen hebben dan iemand uit noord-India en zuid-India. Je kan vandaag in India zowel in de sneeuw bij -10 staan, of in de woestijn bij 40 graden, en de geuren en kleuren van het land zijn enorm divers."

Als kind van een Nederlandse moeder en een Indiase vader heeft Anil van beide culturen veel meegekregen. De Nederlander kan zeker wat leren van de Indiase bevolking, meent Anil. "Neem toch eens de tijd om een fatsoenlijke maaltijd te maken", werpt hij op, "in Nederland gooien we snel een pasta in de snelkookpan en klaar. Dat moet echt beter hoor!"

Sinans Atlas

Nieuwsgierig geworden naar de andere bladzijdes in Sinans Atlas? Alle afleveringen zijn terug te luisteren via de NPO Radio 1 website en app, of via je favoriete podcast-app.

Ster advertentie
Ster advertentie