Buitenland

Waarom een kinderboekenillustrator asielzoekers verstopte

VPRO
foto: Marit Törnqvistfoto: Marit Törnqvist
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom een kinderboekenillustrator asielzoekers verstopte

Ze is bekend van haar illustraties van kinderboeken, van Astrid Lindgren tot Toon Tellegen. Dat ze ook nog in Zweden jarenlang ouderloze Afghaanse asielzoekers verstopte zal voor velen nieuw zijn: de Zweeds-Nederlandse illustrator Marit Törnqvist diende donderdag, samen met tientallen schrijvers, academici en activisten, een aanklacht in bij de VN tegen het Zweedse asielbeleid en het uitzetten van jonge en minderjarige vluchtelingen.

Verontwaardiging over asielbeleid

Er ging een wereld voor Törnqvist open toen ze jaren geleden met papier en tekenspullen naar een Zweeds asielzoekerscentrum toog om met jongeren te tekenen. Zweden had net zijn deuren geopend voor tienduizenden ouderloze kinderen uit oorlogsgebieden. Zo’n 23.500 van hen kwamen uit Afghanistan.

Toen Zweden vervolgens allerlei barrières opwierp voor deze groep, kon de kunstenaar niet werkloos toekijken. ''Vijftienjarigen zonder paspoort werden automatisch bestempeld als meerderjarig, waardoor zij uitzetbaar werden'', zegt Törnqvist. Ze hielp persoonlijk een zestal jongens onderduiken, om uitzetting te voorkomen.

Groeiende solidariteit

Ten einde raad zijn drie van hen, net als duizenden anderen, inmiddels naar Frankrijk gevlucht, dat een liberaler asielbeleid voert. Ze leiden een zwervend bestaan. Het aantal zelfmoorden onder deze jongens is hoog.

Lichtpuntje is de volgens Törnqvist groeiende solidariteit, in Zweden maar ook in de rest van Europa. ''Het podium wordt genomen door een paar schreeuwlelijken, maar zij vormen een minderheid. In Zweden is 75 procent van de mensen voor een humaner asielbeleid.''

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie