Buitenland
NOSNTR

'Ik zit in een gebouw dat wordt omsingeld door scherpschutters'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ik zit in een gebouw dat wordt omsingeld door scherpschutters'

Het regime in Soedan beloofde geen geweld te gebruiken tegen demonstranten. Maar afgelopen dagen werd met scherp geschoten en werden zeker negen mensen gedood. Honderden mensen raakten gewond. Sudan Abdelmonim Ali, demonstrant van het eerste uur, zit momenteel in een gebouw dat wordt omringd door scherpschutters.

Hij vertelt na 17.00 uur over de gespannen situatie in de uitzending van Nieuws en Co.

Sudanese veiligheidsdiensten hebben vanmorgen in Khartoem de aanval ingezet op betogers die al weken demonstreren voor het hoofdkwartier van het leger.

Volgens activisten probeert het leger de actievoerders hiermee uit elkaar te drijven. Op beelden zijn brandende tenten te zien en mensen die wegrennen, met op de achtergrond het geluid van geweervuur. Protestleiders roepen medestanders op om naar de plek van de demonstratie te komen.

Bezette bruggen

Aan die oproep wordt gehoor gegeven. Ambtenaren verlaten hun kantoren om te demonstreren en overal in de stad worden barricades opgeworpen. Ook proberen de betogers de drie bruggen over de Nijl te bezetten.

In de tweede stad van Sudan, Omdurman, hebben duizenden demonstranten wegen geblokkeerd met stenen en brandende autobanden, uit protest tegen de aanval op de demonstranten in Khartoem.

De duizenden demonstranten protesteerden in Khartoem in eerste instantie tegen president Bashir, maar hij werd in april afgezet door het leger. Sindsdien vragen de demonstranten het leger, dat de macht heeft overgenomen, plaats te maken voor een burgerregering.

Ster advertentie
Ster advertentie