Buitenland
VPRO

Nieuw: De Heilige Koe over India en de verkiezingen

foto: VPROfoto: VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuw: De Heilige Koe over India en de verkiezingen

Vijf weken lang reizen elektronische stemhokjes langs alle 29 staten van ’s werelds grootste democratie. Olifanten dragen de stemhokjes zelfs naar de toppen van de Himalaya om alle 900 miljoen kiezers te bereiken. Er worden Bollywoodfilms en heilige koeien ingezet.

De Indiase verkiezingen beginnen op 11 april en duren maar liefst vijf weken. Bureau Buitenland kijkt hoe het land ervoor staat en volgt de verkiezingen in de serie De Heilige Koe. Donderdagavond 4 april om 19.00 uur hoor je de eerste aflevering, Maakt Modi van India een 'Hindoestan'? op Radio 1. De afleveringen verschijnen ook online.

Wat weet jij van India?

Test je kennis over India en win het boek India After Gandhi van Ramachandra Guha, een zeer compleet boek over de geschiedenis van 's werelds grootste democratie. Winnen? Deel de quiz via Twitter met hashtag #deheiligekoe of @BBVPRO in je tweet, of gebruik de tweetknop in de quiz.

Wat staat er op het spel?

In 2014 verraste Narendra Modi iedereen door met zijn partij, de BJP, de absolute meerderheid te behalen. De partij benadrukt haar economische successen, maar volgens de oppositiepartij wakkert de BJP etnische spanningen aan en komen mensenrechten in het gedrang. Aanleiding om een zesdelige serie te maken met verdieping rondom India en natuurlijk updates over de verkiezingen.

#1 Maakt Modi van India een 'Hindoestan'?

Iemand uit Punjab verschilt net zo van iemand uit Madras als een Schot van een Italiaan. Ondanks de grote verschillen zorgt het bloeiende hindoenationalisme voor verbinding. In de eerste aflevering van de Heilige Koe vertelt India-specialist Ward Berenschot over deze populaire politieke ideologie waarvan de aanhangers de heilige koe in toenemende mate met geweld beschermen. Je hoort Maakt Modi van India een 'Hindoestan'? op donderdagavond 4 april om 19.00 uur op NPO Radio 1.

De Heilige Koe

De volgende aflevering van De Heilige Koe beluister je op dinsdag 9 april. Daarin evalueren Indiakenners Gie Goris en Prakash Goossens de regeringsperiode van premier Modi en zijn kansen bij de aankomende verkiezingen. Alle afleveringen verschijnen ook online.

Ster advertentie
Ster advertentie