Buitenland
VPRO

De allereerste Keniaanse kerstklassieker: 'A Familiar Christmas'

foto: Showmax Story
  1. Nieuwschevron right
  2. De allereerste Keniaanse kerstklassieker: 'A Familiar Christmas'

Wat is familie zonder drama? De allereerste Keniaanse kerstfilm heeft het allemaal: familiegeheimen, een losbandige oom, jaloerse zussen en onopgeloste ruzies. Maar het bijzondere aan A Familiar Christmas is dat het de eerste film is die in Kenia is gemaakt, vertelt correspondent Joost Bastmeijer in Bureau Buitenland.

Uitgelicht: Kenia

Oude ruzies

Voor het eerst in drie jaar komt een rommelig samengestelde familie bij elkaar om kerst te vieren. “Het plot volgt verschillende Keniaanse familieleden,” vertelt Bastmeijer. ''De film is een Love Actually achtige-mozaïekfilm. Het is een bekend gegeven: Aan het begin moet er een hoop misgaan. Oude ruzies laaien op en familiegeheimen komen ineens naar boven. En er duikt een Oegandese echtgenoot op waar niemand van af wist.'' Het zijn allemaal zaken die allemaal opgelost moet worden voordat er een Happy Ending komt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Showmax

Kerstmis is een van de belangrijkste vakantieperiodes voor het land. De overgrote meerderheid van de Kenianen is christelijk. "Het hele publieke leven hier ligt op zijn gat en families komen weer samen", zegt Bastmeijer."Juist daarom is het bijzonder dat er nog nooit een Keniaanse kerstfilm is gemaakt. Totdat het moment kwam dat producent Reuben Odanga en scriptschrijver Natasha Likimani naar Showmax zijn gestapt. Dat is een Zuid-Afrikaanse streamingdienst die er een budget voor vrij wilde maken."

"Je kan zien dat dit een professionele film is," zegt Bastmeijer. "Ook al is het geen artistiek meesterwerk, het is super goed dat een partij zoals Showmax in Afrikaanse talenten investeert. Je ziet steeds vaker streamingdiensten geld steken in films voor het Afrikaanse publiek met Afrikaanse acteurs gemaakt door Afrikaanse regisseurs. Het is echt een groeimarkt."

Wil je meer weten over de kerstfilm A Familiar Christmas? Lees hier meer:

Ster advertentie
Ster advertentie