Buitenland
VPRO

Vluchtelingen in de bak. Maar, je sluit je logees toch ook niet op in de schuur?

foto: Bas Toomsfoto: Bas Tooms
  1. Nieuwschevron right
  2. Vluchtelingen in de bak. Maar, je sluit je logees toch ook niet op in de schuur?

Bureau Buitenland zond afgelopen weken de serie Berichten uit Manus Prison uit. Een audiobewerking van het boek No friend but the mountains. Naar aanleiding van deze serie werd er gedebatteerd over de (on)mogelijkheid van een humaan Europees migratiebeleid. Journalist Linda Polman, migratiedeskundige Hein de Haas en Tweede Kamerlid Joël Voordewind (CU) waren te gast in De Balie in Amsterdam.

Europees beleid: oorzaak of gevolg?

Hein de Haas: "Politici roepen dat ze de smokkel en de mensonterende situaties moeten tegengaan, maar die problemen zijn gevolg van het huidige beleid. Je ziet een hoop krokodillentranen." Want de mensonterende situaties, zo stelt de migratiedeskundige, zijn een direct gevolg van het afschrikkingsbeleid. Het is een hypocriete situatie, aldus De Haas.

Linda Polman sluit zich hier bij aan. "In 1992 en 1993 gingen de Europese grenzen open, maar daarbuiten ging alles dicht." De Haas: "Er wordt geroepen: we moeten er iets aan doen, we moeten er nog harden op inhakken. Maar dan blijven we eigenlijk in die vicieuze cirkel. De vluchtelingen blijven erg kwetsbaar."

Debatavond live vanuit De Balie

Opvang in Afrika

Joël Voordewind Tweede Kamerlid vanuit de ChristenUnie is in verschillende vluchtelingenkampen geweest: "We kennen de verdrinking op Middellandse Zee. Er moet een betere en structurelere oplossing voor de situaties komen."

Voordewind: "Er is nu 1,2 miljard extra begroot voor ontwikkelingswerk. We moeten daarmee proberen de meest kwetsbare groepen te bereiken. We willen daarmee in Afrika plekken inrichten waar vluchtelingen goed opgevangen kunnen worden. Zodat daar de meest kwetsbare groepen al worden geholpen." Maar, "we hebben dit al lang geprobeerd", reageert Hein de Haas. "Zo'n opvangsysteem werkt niet. Het leidde tot corruptie en was niet te handhaven."

Linda Polman ziet hier ook problemen van, "Ik vraag me af hoe je dit kan vormgeven. In welke Afrikaanse landen kun je dit laten plaatsvinden? Marokko en Tunesië willen niet een soort van 'tussenstation worden'. Bovendien krijg je dan precies de situatie die zich ook afspeelt in Australië. Het is een kwestie van 'uit het oog, uit het hart'. Je krijgt een ongecontroleerde situatie."

Quote

Ik hoor allemaal argumenten tegen: tegen, tegen. Maar ik heb geen betere alternatieven gehoord.

Joël Voordewind, Tweede Kamerlid (CU)

Voordewind: "Ik hoor allemaal argumenten tegen. Tegen dit, tegen dat. Maar ik heb geen betere alternatieven gehoord. Er ligt nu een kans om op Europees niveau echt gezamenlijk een plan te maken."

Maar, zegt Linda: "We moeten vooral stoppen met het framen van vluchtelingen als een ongecontroleerde massa. Het is een controleerbare situatie, om zoveel vluchtingen gaat het uiteindelijk niet." Hein de Haas is het hier mee eens: "Het gaat om aantallen die Europa aan kan. Natuurlijk zijn er pieken, maar ik zie niet in waarom Europa geen beter beleid kan vormgeven."

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie