Buitenland
AVROTROS

Misdragend Malta: 'de zwakste schakel van Europa'

foto: Maltafoto: Malta
  1. Nieuwschevron right
  2. Misdragend Malta: 'de zwakste schakel van Europa'

Terwijl u aan het boeken slaat voor de zomervakantie van 2020 een gratis tip van dr Kelder: sla het mediterrane en altijd zonnige Malta even over. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt bracht een rapport uit waarin hij constateert dat er nogal wat scheelt aan de rechtsstaat in het vakantielandje.

"Het is een staat waarbij de premier (Joseph Muscat, red.) bijna alle macht heeft. Hij benoemt de politiechefs, de rechters, de ministers en heeft het hele parlement in zijn zak." Verder benoemt hij de geheime diensten en ook hun toezichthouders.

"Malta concentreert zich op dit moment op blockchain, cryptocurrencies en online gokken", aldus Omtzigt. "Als dat al je activiteiten zijn, dan heb je wel hele scherpe toezichthouders en goede politie nodig want dat trekt ook criminaliteit aan."

Witwassen

Omdat Malta onderdeel is van de Europese Unie, geven de Maltese banken toegang tot het bankensysteem van de EU. Op die manier kan crimineel geld makkelijk worden witgewassen in de EU. De situatie is in die zin een kwetsbaarheid voor de hele Europese Unie.

Quote

Ze geven Schengen-visa aan Libische strijders. Die kunnen meteen doorreizen naar Nederland als ze zin hebben.

Pieter Omtzigt

Het is dan ook van groot belang dat we goed op Malta letten, benadrukt Omtzigt. "Europa is zo sterk als de zwakste schakel. En dit is op vele terreinen de zwakste schakel van Europa geworden."

Libische strijders

Daarnaast levert het EU-lidmaatschap van Malta problemen op met betrekking tot het verkeer van personen. "Wanneer je een paspoort koopt op Malta, kun je overal in de EU gaan wonen. Daar heeft Nederland ook last van." Dit is ook door de AIVD gekenmerkt als veiligheidsprobleem voor Nederland. "Ze geven Schengen-visa aan Libische strijders. Die kunnen meteen doorreizen naar Nederland als ze zin hebben."

Meest corrupte persoon van het jaar

Omtzigt onderzocht de rechtstaat van Malta op verzoek van de Raad van Europa. Van begin af aan (oktober 2018) stond hij tijdens zijn verblijf op Malta onder constante politiebegeleiding.

De premier, Joseph Muscat, werd onlangs uitgeroepen tot Man van het Jaar in Georganiseerde Misdaad en Corruptie. Nogal een prestatie, vindt ook Omtzigt: "daar is best wel competitie voor". Eind november 2019 gaf Muscat al aan op te zullen stappen.

Pieter Omtzigt over Malta

Ster advertentie
Ster advertentie