Buitenland
VPRO

Marokkanen moeten financieel met de billen bloot

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Marokkanen moeten financieel met de billen bloot

Marokko gaat vanaf dit jaar in september financiële gegevens van eigen burgers delen met buitenlandse belastingautoriteiten. Zo wordt het mogelijk voor de Nederlandse fiscus om Marokkaanse bankgegevens en andere bezittingen van Marokkaanse-Nederlanders op te vragen. Dit is al langer een wens vanuit de Nederlandse overheid. Op sociale media in en buiten het Noord-Afrikaanse land is veel ophef ontstaan bij Marokkanen.

vpro bb 2203 marokko

Onrust

Voor veel Marokkanen, ook hier in Nederland, komt het nieuws onverwachts. Op Facebook-groepen wordt door sommigen teleurgesteld gereageerd.

(Bron: Facebook-groep van Nederlanders in Marokko)

''Na berichten in Marokkaanse media ontstond er veel onduidelijkheid. Mensen schrokken vooral van de fikse boetes, maar in die nieuwsberichten werden Franse voorbeelden genoemd'', zegt Marokko-correspondent Samira Jadir in Bureau Buitenland.

Internationaal belastingverdrag

De regering in Rabat ging twee jaar geleden al akkoord met internationale afspraken om het uitwisselen van informatie tussen belastingdiensten mogelijk te maken. Maar pas na de zomer zullen de nieuwe regels toegepast worden. ''Marokko heeft begin dit jaar een wet aangenomen die het nu ook echt mogelijk gaat maken'', vertelt de Marokko-correspondent. ''Marokkanen in het buitenland moeten dan ook in het land waar ze wonen hun vermogen in Marokko opgeven. Voor Franse-Marokkanen geldt dat al. Dat land sloot al eerder een verdrag met Marokko. Wettelijk geldt er al een plicht om een aangifte zo volledig mogelijk in te vullen, maar tot nu toe kon de Nederlandse belastingdienst nooit controleren.''

Investeringen in Marokko

De Marokkaanse diaspora draagt flink bij aan de economie van het land. Zelfs in het coronajaar 2020 maakten Marokkanen in het buitenland ruim zeven miljard euro over naar hun land van herkomst. Ook is Marokko een gewilde vakantiebestemming voor veel Europese-Marokkanen. Daarom is het voor Rabat ontzettend belangrijk om de overzeese gemeenschap, die volgens schattingen ruim 10 procent van de totale bevolking uitmaakt, aan zich te blijven binden. Er is zelfs een minister die verantwoordelijk is voor onderdanen buiten de Marokkaanse grenzen. Lange tijd werd daarom gedacht dat het Noord-Afrikaanse koninkrijk nooit een internationaal belastingverdrag zou tekenen om informatie van eigen burgers met andere landen te delen.

Of Marokko nu ook veel inkomsten voor de schatkist gaat missen, doordat mensen vanaf dit jaar ook minder geld gaan overmaken, is nog maar de vraag volgens Jadir. ''Marokko verwacht dat de eigen belastinginkomsten ook meer worden. Andersom is het namelijk voor Marokko ook interessant om belastingen te heffen over spaargelden van Marokkanen in het buitenland.''

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie