Buitenland
VPRO

Transgender ster in Mexico doorbreekt taboes

foto: TV Azteca
  1. Nieuwschevron right
  2. Transgender ster in Mexico doorbreekt taboes

Een Mexicaanse versie van Big Brother is veranderd in een privé-show van een van de deelnemers: Wendy Guevera, een transgender influencer die en passant het taboe rondom transgenders op de agenda zet in 'macholand' Mexico. "Als dit klaar is krijgt ze een eigen show aangeboden, de televisiekanalen gaan nog om haar vechten," vertelt Latijns-Amerika journalist Edwin Koopman in Bureau Buitenland.

Uitgelicht: Mexico

Mexicanen kijken massaal naar de reality show Casa de los famosos waarbij twaalf bekende Mexicanen opgesloten zitten in een huis. Het publiek mag de deelnemers wegstemmen tot er een winnaar overblijft. Influencer en personality Wendy Guevara domineert het programma, de rest van de deelnemers worden volledig weggevaagd. "Ze heeft een eigen show opgezet binnen het huis waarbij ze vragen stelt aan de andere deelnemers", vertelt Koopman. Een van de thema's die ze aankaart is de ervaring als transgender in Mexico.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Discriminatie

"Mexico is een echt macholand en geslachtsverandering is iets waar veel Mexicanen heel vreemd tegenaan kijken." vertelt Latijns-Amerika kenner Koopman. Transgenders hebben in Mexico vaak te maken met geweld en discriminatie. "Eén op de twintig transgenders heeft daardoor geen werk. En alleen al vorig jaar zijn veertig transgenders vermoord." TV-persoonlijkheid Wendy gaat niet in op de statistieken, maar deelt in haar gesprekken met de andere deelnemers haar ervaringen.

Koopman: "Ze vertelt hoe het gaat als je je naam wilt veranderen in het bevolkingsregister, en hoe ze zich voelt in een vrouwenlichaam met nog een mannelijke geslachtsdeel." Ze doet dat op zo'n luidruchtige manier dat heel Mexico aan de buis gekluisterd zit alleen al vanwege haar monologen, vertelt Koopman. Ze gaat dan ook zeker het programma winnen, denkt hij. "Als dit klaar is krijgt ze een eigen show aangeboden, de televisiekanalen gaan nog om haar vechten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie