Buitenland
VPRO

Roemenen zien door de bomen het fietspad niet meer

foto: Redditfoto: Reddit
  1. Nieuwschevron right
  2. Roemenen zien door de bomen het fietspad niet meer

De burgemeester van Boekarest wil de inwoners verleiden tot fietsen. Correspondent Frank Elbers vertelt in Buitenland Uitgelicht tegen welke obstakels de burgemeester aanloopt.

Fietscorridors

Burgemeester Nicuşor Dan heeft het helemaal gehad met de verkeersopstoppingen in zijn stad. Zijn plan is dus nu om in het centrum vier fietscorridors te laten bouwen. "Het idee is dat meer mensen de auto laten staan en de fiets voor woon-werk verkeer gebruiken." De stad doet al jaren investeringen in fietspaden, maar dat zijn dan vaak geschilderde paden bij boulevards en daar ontbreekt het nodige aan, vertelt Elbers. "Auto’s rijden daar ook of staan in grote getale geparkeerd. Je moet als fietser regelmatig obstakels op je pad omzeilen, soms zelfs bomen. Ook kunnen paden zomaar ophouden."

Dat die fietspaden niet van de allerbeste kwaliteit zijn, bewijst een foto die in 2019, onder andere op reddit, viral ging.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Cultuuromslag

De fietscorridors die de burgemeester voorstelt, lijken daarmee een goede oplossing omdat die beter zijn afgeschermd van de weg en helpen om meer veiligheid te garanderen. Maar of de burgemeester daarmee ook zijn doel gaat bereiken, is volgens Elbers nog de vraag. “Het is een grote uitdaging om mensen hier überhaupt op de fiets te krijgen.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Daarvoor is er ook wel een cultuuromslag nodig in de stad. “Een begin kan worden gemaakt door bijvoorbeeld een fiets-verkeersexamen in te voeren in het schoolcurriculum, zodat jonge Roemenen leren hoe ze zich veilig in het verkeer kunnen bewegen en ook van jongs af aan geleerd wordt dat de fiets een optie is.” Ook de president zou een handje kunnen helpen. “Hij wordt regelmatig gesignaleerd op zijn mountainbike op weg naar het presidentiële paleis. Daar zou je een mooie reclamespot omheen kunnen maken.”

De coronapandemie heeft al een klein verschil gemaakt. “Tijdens de strenge lockdown die we hier hadden, is vooral het aantal fietskoeriers enorm gegroeid. Automobilisten zijn zich dus wel al iets meer bewust van andere weggebruikers.”

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie