Buitenland
VPRO

Keniaanse politie moet chaos in Haïti aanpakken

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Keniaanse politie moet chaos in Haïti aanpakken

Duizenden gevangenen ontsnapten afgelopen weekend uit de staatsgevangenis van Haïti, en vannacht hebben bendes het grootste vliegveld van het land aangevallen. Intussen wordt in Kenia een internationale politiemacht klaargemaakt om de problemen in Haïti op te lossen. Maar is Kenia daarvoor wel het aangewezen land? "Het is voor de politie onmogelijk om in te grijpen", vertelt Haïti-kenner Els Hortensius in Bureau Buitenland.

Bendeleiders

Eén van de grote problemen achter de chaos in Haïti is de zwakke positie van waarnemend president Ariel Henry. Hij wordt beschuldigd van corruptie, ineffectiviteit, banden met bendes en de moord op de vorige president. Zijn presidentschap wordt bedreigd door bendeleiders die het stokje van hem willen overnemen. De Haïtiaanse politie heeft geen grip op die criminelen. "Ze proberen nog wel eens wat, maar leggen het loodje", zegt Hortensius.

Westerse steun

Maar als het aan de president ligt, is de redding nabij. Een internationale missie onder leiding van Kenia zal een politiemacht sturen van 1000 agenten. Westerse landen steunen dit plan. Zo maakten de Verenigde Staten onlangs nog $200 miljoen vrij voor de missie.

"Het idee leeft dat als Amerika Henry laat vallen, de chaos nog groter wordt", zegt Hortensius, "maar zelf gaven de Verenigde Staten vanaf het begin aan niet direct deel te willen uitmaken van een missie. Uiteindelijk is de VN dus bij Kenia uitgekomen."

Kans van slagen

De grote vraag is wat de Kenianen kunnen uitrichten in Haïti. Hortensius heeft er een hard hoofd in. "Gezien de ervaringen in Haïti met missies is de kans van slagen nog kleiner dan voorheen. Het gaat om weinig agenten, ze spreken de taal niet, kennen de cultuur niet en staan ook niet bekend om hun respect voor mensenrechten. Ik denk ook niet dat ze opgewassen zijn tegen het escalerende geweld van de gangs."

Ook Afrika-correspondent Joost Bastmeijer heeft zijn twijfels. "In Kenia zelf wordt ieder jaar gedemonstreerd tegen politiegeweld in het land. Veel Kenianen vragen zich dan ook af of die politiemacht niet alleen méér geweld naar Haïti zal brengen."

Chaos in Haïti & Grote zorgen om Chinese economie - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie