Buitenland
VPRO

'Ik ben een stuk vlees dat een onbekend land binnen is gegooid'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ik ben een stuk vlees dat een onbekend land binnen is gegooid'

De Australische regering probeert te voorkomen dat er bootvluchtelingen naar Australië komen. Daarom zetten ze een grote groep vluchtelingen vast op het eiland Manus. In de serie Berichten uit Manus Prison hoor je het verhaal van één van die vluchtelingen: Behrouz Boochani. De serie is gebaseerd op het boek dat de Koerdisch-Iraanse journalist via WhatsApp schreef: Alleen de bergen zijn mijn vrienden.

Berichten uit Manus Prison: Regels zijn regels (Deel 2)

Telefoonrijen

Het kamp zit vol, de rijen zijn er lang. De langste is die voor de telefoon. Vanuit verschillende plekken van Manus komen mensen naar deze plek, om daar even, heel kort met hun familie te spreken.

"Een gevangenen staat achteraan in de rij. Hij wil met zijn oude en ernstig zieke vader spreken. Anderen willen hem voor laten gaan, ze begrijpen zijn situatie maar al te goed. Maar de bewakers hebben het laatste woord: "Sorry. Regels zijn regels." Een paar dagen later escaleert de situatie, volledig." Behrouz Boochani ziet het allemaal gebeuren.

Beeld uit de documentaire 'Chauka, please tell us the time'

Niet alleen worden de vluchtelingen met de harde hand aangepakt, voor hun families is de situatie óók een hel. Behrouz Boochani: "Door zelfmoord, medische nalatigheid of door geweld van de bewakers zijn er mensen omgekomen."

Quote

Het is als vastzitten in een spinnenweb, hoe harder je eruit probeert te komen, hoe meer je erin verstrikt raakt

Behrouz Boochani

Debatavond in De Balie

Op woensdag 6 november 2019 organiseert Bureau Buitenland in samenwerking met SLAA en uitgeverij Jurgen Maas een avond in De Balie in Amsterdam. Wil je daar bij zijn? Reserveer dan snel kaarten

Tijdens deze avond zendt Bureau Buitenland op de gebruikelijke tijd uit, van 19.00 tot 19.30 uur. Er zal een debat te horen en te zien zijn, met verschillende sprekers als journalist Linda Polman en migratiedeskundige Hein de Haas, over het Europese en Australische migratiebeleid.

Aansluitend aan de uitzending presenteren Uitgeverij Jurgen Maas en de SLAA een gezamenlijk programma waarin onder meer gesproken wordt met Behrouz Boochani (via een videoverbinding), Mariwan Kanie, Arash Kamali Sarvestani en Omad Tofighian. Ook wordt de Nederlandse vertaling van het boek gepresenteerd.

Vorige aflevering gemist?

Luister hier het eerste deel van Berichten uit Manus Prison.

Berichten uit Manus Prison: het kamp (Deel 1)


Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie