Buitenland
VPRO

Droogte? Dan maken de Chinezen zelf wel regen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Droogte? Dan maken de Chinezen zelf wel regen

De aanhoudende droogte in China breekt record na record, en voorlopig wordt er nog geen regen verwacht. Nu de Yangtze rivier op steeds meer plekken droogvalt, komt Beijing met een megalomane oplossing. Correspondent Eva Rammeloo vertelt het verhaal in Bureau Buitenland.

China in de ban van recorddroogte

"Het is echt ongelooflijk warm," vertelt correspondent Eva Rammeloo. "Ik was in Shanghai met een gevoelstemperatuur van vijftig graden en de regen blijft maar uit. Het duurt al zeven weken." Het water in de Yangtze rivier staat door de droogte nu zelfs zo laag, dat er Boeddhabeelden bovenkomen die al honderden jaren onder water liggen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De gevolgen van de droogte zijn enorm. Zo’n 2,5 miljoen boeren komen serieus in de problemen met de oogsten van hun graan of maïs. En een miljoen Chinezen zijn inmiddels aangewezen op tankwagens van de overheid, omdat er niet meer genoeg drinkwater in de omgeving is. Ook veel grote bedrijven hebben er last van vertelt Eva Rammeloo. "Nu er zo weinig water in de Yangtze stroomt kunnen waterkrachtcentrales niet meer op volle kracht draaien. Stroomtekorten raken grote internationale fabrieken, die daardoor steeds langer het werk moeten stilleggen."

Weermodificatie

Op dit soort economische schade zitten ze in Beijing niet te wachten en dus gaat de regering de komende jaren volop inzetten op een systeem van weermodificatie om dit soort periodes van droogte in de toekomst te voorkomen. In 2025 moet een nationaal systeem zijn opgezet om het weer in China te kunnen beïnvloeden. En hoewel dat klinkt als science-fiction, is het niet helemaal nieuw. "Misschien is het je wel eens opgevallen dat het altijd prachtig weer is bij grote parades of staatsbezoeken in Beijing", vertelt Rammeloo. "En bij de afgelopen Olympische Spelen werd volop nepsneeuw gebruikt." Toch gaan de plannen die Beijing nu heeft gaan een stuk verder.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Regen stelen

"Door zilverjodide in de lucht te schieten wil de regering op grote schaal neerslag gaan uitlokken in droge periodes. De zilverjodide maakt de waterdeeltjes in de lucht zwaar genoeg om als regen te vallen." Dat gebeurt nu ook al op kleinere schaal, zo probeert Beijing ook nu al regen te forceren om het waterpeil in de Yangtze te laten stijgen.

Nu wil de regering in Beijing miljarden gaan investeren om het gebruik van zilverjodide uit te breiden, maar dat stuit op kritiek uit buurlanden van China. "In feite steelt China op deze manier regen die eigenlijk elders in de regio zou vallen. Buurlanden komen zo nog sneller zonder regen te zitten", vertelt Rammeloo. Toch is China niet van plan om het project op te geven. "Het werkt gewoon goed", klinkt het uit Beijing.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie