Buitenland
VPRO

Mogelijk arrestatiebevel Netanyahu zorgt voor wereldwijde opschudding

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mogelijk arrestatiebevel Netanyahu zorgt voor wereldwijde opschudding

Met zijn verzoek om een arrestatiebevel voor drie leiders van Hamas, maar ook twee van Israël, zorgde aanklager Karim Khan voor een internationale schok. Vooral de reputatie van Israël lijkt een gevoelige deuk op te lopen en de woede in het land hierover is groot. Maar het Internationale Strafhof zelf neemt ook een enorm risico, zo blijkt uit veel negatieve reacties, vooral in de Verenigde Staten. Wat zijn de gevolgen als het Strafhof daadwerkelijk overgaat tot deze arrestatiebevelen?

Video niet beschikbaar

Verenigde Staten

Hoewel de aanklacht wereldwijd de kritiek op Israël verder zal aanwakkeren, vertelt VS-deskundige Kenneth Manusama in Bureau Buitenland dat het nog maar de vraag is in hoeverre het de relatie tussen Israël en de Verenigde Staten zal beïnvloeden. "Biden zit al een tijdje tussen verschillende vuren gevangen, zeker gezien de studentenprotesten. En er was sinds 7 oktober al een vrij kritisch beleid richting Israël. Maar dit helpt niet, want Biden voelt zich hierdoor opnieuw genoodzaakt om zich te scharen achter Israël."

Volgens Manusama heeft de Verenigde Staten al een geschiedenis met het selectief omgaan met zaken van het Internationaal Strafhof, en hij vermoedt dat dat hier ook zal spelen. Zo zou de VS wederom ervoor kunnen kiezen om functionarissen van het Strafhof op een zwarte lijst te plaatsen, en zal er "druk worden uitgeoefend op bondgenoten om deze aanvraag tot arrestatiebevelen af te wijzen."

Quote

Ik denk ook nog wel dat we druk uit Amerika kunnen verwachten.

Kenneth Manusama

Reactie Nederland

Vooralsnog houdt de Nederlandse overheid zich op de vlakte als het gaat om een reactie op de aanklacht. Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat in een reactie aan Bureau Buitenland weten dat het aan de rechters van het ICC is om hier een besluit op te nemen.

Manusama stelt dat Nederland gelijk heeft door het aan de rechters over te laten "met de subtekst: als we een internationale rechtsorde willen handhaven moeten we dit zijn gang laten gaan." Tegelijkertijd uit hij zijn zorgen over de toekomst. "Ik denk ook nog wel dat we druk uit Amerika kunnen verwachten."

Luister de hele aflevering: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie