Buitenland
VPRO

Saoedische volkstellers mogen niet te lang op de thee

foto: YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. Saoedische volkstellers mogen niet te lang op de thee

Bevolkingstellers in Saoedi-Arabië kampten met een probleem: hoe kunnen ze efficiënt hun werk doen en voorkomen dat ze telkens bij gastvrije huishoudens moeten blijven theedrinken? De Saoedische regering kwam met een oplossing, vertelt collega Abdou Bouzerda in Bureau Buitenland.

Buitenland Uitgelicht - Saoedi Arabië

Omgangsvormen zijn heilig

Saoedi Arabië was toe aan een nieuwe volkstelling. De bevolkingscijfers uit 2010 klopten niet meer. In opdracht van de regering werden daarom tienduizenden enquêteurs langs de deuren gestuurd. Dat is op zichzelf een megaproject, maar uit de vorige volkstelling bleek dat de enquêteurs nog tegen een andere uitdaging aanliepen. "Een beetje Saoediër laat natuurlijk een gast niet zomaar gaan. De enquêteurs moesten liters koffie naar binnen lurken en met wat pech zelfs uitgebreide kipschotels naar binnen werken", vertelt Bouzerda. In een land zoals Saoedi-Arabië, waar omgangsvormen heilig zijn, is het weigeren van die gastvrijheid onacceptabel.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Visie 2030

De voorlichtingscampagne moest vertraging voorkomen, aangezien Saoedi-Arabië haast heeft met de telling. Volgens de Saoedische minister van Economie en Planning, Faisal Alibrahim, zijn de resultaten noodzakelijk voor het plannen en realiseren van de 'Visie 2030'. Dit ambitieuze ontwikkelingsplan is bedoeld om onder andere banen te creëren voor de jeugd. "Maar dan moet je wel precies weten hoeveel Saoediërs er zijn natuurlijk", zegt Bouzerda. De campagne werd op social media zeer positief ontvangen. Saoediërs zijn trots op hun gastvrijheid. Dat de overheid zo’n campagne heeft moeten maken, bevestigt alleen maar de kracht van de traditie.

Voorlichtingscampagne nr. 2

En het tellen lijkt nu goed te gaan. "Alle gezinshoofden zijn geteld. En met hoofd bedoel ik de pater familias. De man van het huis." Om de totale bevolking te kunnen tellen is er nog een aanvullende enquête gaande. "Sinds gisteren moeten de familiehoofden allerlei registratieformulieren invullen, waarin ze aangeven hoe groot hun gezin is." Ook daar heeft de overheid weer een uitgebreide voorlichtingscampagne voor gelanceerd. "Maar gelukkig voor de volkstellers hoeven ze niet meer op bezoek te gaan; dat registreren gebeurt online."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie