Buitenland
NOSNTR

Hackers claimen data van half miljard Ticketmaster-klanten te hebben: 'Wees alert'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hackers claimen data van half miljard Ticketmaster-klanten te hebben: 'Wees alert'

Een groep hackers zegt dat het de persoonlijke gegevens van 560 miljoen klanten van Ticketmaster in handen heeft. Ze zouden onder meer namen, adressen, mailadressen, telefoonnummers, creditcardgegevens en ticketaankopen van klanten hebben gestolen.

Video niet beschikbaar

De hackersgroep, genaamd ShinyHunters, heeft bewijs van de hack op het darkweb geplaatst. Naar verluidt zijn de gegevens te koop voor 500.000 dollar (463.000 euro) als "eenmalige aanbieding". Ook eist de groep losgeld om de gegevens niet vrij te geven.

'Zeer serieuze gevolgen'

"De gevolgen kunnen zeer serieus zijn", zegt Aleid Wolfsen, voorzitter van de Nederlandse toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens. "Die informatie kan gebruikt worden om iemand te mailen over een aanbieding voor tickets naar Taylor Swift. Als je je bankgegevens invult dan kun je zomaar heel snel heel veel geld kwijt zijn."

"Of je kunt een mailtje krijgen met een link die je computer blokkeert. Dan moet je geld betalen om je computer weer vrij te krijgen. Dus het kan hele nare gevolgen hebben."

'Waarschijnlijk ook Nederlanders'

Ticketmaster heeft veel klanten in Australië. De Australische regering zegt op de hoogte te zijn van het incident en de zaak met Ticketmaster te onderzoeken. Ticketmaster heeft nog niet gereageerd op de hack. Het is niet bekend of er ook data van Nederlandse klanten gestolen zijn.

"We zijn nu contact aan het leggen met Ticketmaster, maar het is zo omvangrijk dat het zeer waarschijnlijk is dat er ook Nederlanders tussen zitten. En dan moet Ticketmaster al de mensen die getroffen zijn informeren. Ze moeten namelijk alert zijn dat ze benaderd kunnen worden met een appje, een mail, een telefoontje."

'Je bent zomaar opgelicht'

"We zeggen tegen bedrijven dat ze er rekening mee moeten houden dat ze vroeg of laat gehackt kunnen worden. En dus moeten ze zo min mogelijk data van mensen hebben en data vernietigen als het niet strikt noodzakelijk is. In de huidige digitale wereld moeten we allemaal echt heel alert zijn, want je bent zomaar opgelicht."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie