Buitenland
NOSNTR

15 jonge mijnwerkers al twee weken vast in illegale mijn in India

foto: Reutersfoto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. 15 jonge mijnwerkers al twee weken vast in illegale mijn in India

In Noord-Oost India wordt met man en macht gezocht naar vijftien jonge mijnwerkers die vastzitten in een illegale mijn. De groep zit al ruim twee weken vast in het 'rattenhol', zoals dit type steenkoolmijn bekendstaat. De vermisten zijn volgens hun ouders minderjarigen.

'Dit gebeurt niet voor het eerst'

Het drama is ogenschijnlijk een opeenstapeling van fouten, legt correspondent Aletta André uit. "In plaats van meteen alle nodige hulp in te schakelen, werd er eerst een tijdlang over en weer gewezen met de beschuldigende vinger tussen de regionale overheid en het mijnbedrijf over wie er nou verantwoordelijk is. Daar zijn de familieleden woedend over", zegt André in Nieuws en Co op NPO Radio 1.

In theorie is er nog voldoende zuurstof voor de jonge mijnwerkers. Desondanks is er volgens het reddingsteam, ruim honderd man sterk, weinig hoop dat iedereen er veilig uitkomt. André: "Lokale duikers die gisteren beneden waren, zeiden dat het er niet meer zo fris rook. Daardoor wordt gevreesd dat niet alle mijnwerkers meer in leven zijn."

Gevaarlijk werk
Ondanks dat minderjarigen officieel niet meer dit gevaarlijk ondergrondse werk mogen doen, gebeurt dat in de praktijk nog wel.Het mijntype rattenhol bestaat uit een reeks horizontale tunnels op verschillende hoogtes. Werknemers moeten zich door kleine gaatjes wurmen om steenkool te delven. Sinds 2014 zijn deze mijnen verboden, maar in Meghalaya komen ze nog steeds voor.

Ster advertentie
Ster advertentie