Buitenland
NOSNTR

Situatie Turks-Griekse steeds slechter: 'Hele gezinnen slapen hier op de grond'

foto: Mahmoud Alahmadfoto: Mahmoud Alahmad
  1. Nieuwschevron right
  2. Situatie Turks-Griekse steeds slechter: 'Hele gezinnen slapen hier op de grond'

"Er zijn veel te veel mensen bij de grens, veel te veel kinderen en families." Mahmoud Alahmad woont in het Turkse Edirne, vlakbij de grens met Griekenland. Hij stuurt al enkele dagen filmpjes en foto's naar Nieuws en Co, om te laten zien hoe nijpend de situatie aan de grens is.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Duizenden vluchtelingen en migranten bivakkeren in het grensgebied. Ze mogen naar Europa van Turkije, maar Griekenland houdt ze tegen. Dat betekent dat ze onder erbarmelijke omstandigheden wachten tot ze oversteek kunnen maken.

Zelf ook gevlucht

Mahmoud zoekt de migranten op en filmt hoe het eraan toegaat aan de grens. Zelf vluchtte hij zes jaar geleden uit Syrië. Hij had het geluk dat hij een bestaan kon opbouwen in Turkije. Hij werkt daar nu als bouwkundige.

Maar nu ziet hij iedere dag mensen die minder geluk hebben. "Mensen slapen op de grond. Ze gebruiken bladeren van bomen om een dak te maken en bedekken dat met een soort zeil. Daar slapen dan de gezinnen met kinderen", vertelt hij.

Eten is schaars. "Soms krijgen ze wat van de Turkse regering, of ze kopen brood en water in een nabijgelegen dorp", zegt Mahmoud. Hij merkt op dat er veel kinderen zijn. "Veel te veel kinderen." Ze zijn dik ingepakt in wollen truien, allemaal met muts en sjaal.

Telegramgroep voor migranten

Het contact met Mahmoud is ontstaan via Telegram. NOS-redacteur Hoessein Sabir volgt een appgroep van migranten die bij de Turks-Griekse grens wachten. Er wordt veel informatie gedeeld:

De migranten krijgen ook regelmatig te maken met geweld. Niet alleen onderling, maar ook de Turkse en Griekse politie grijpen af en toe hard in. Mahmoud maakte het zelf mee. "Ik werd eerst door de Griekse politie geslagen, omdat ik te dichtbij de grens kwam. Daarna werd ik ook de Turkse politie geslagen."

Mahmoud gaat desondanks door met het registeren van de situatie aan de grens. Hij vindt het belangrijk dat de wereld ziet wat daar gebeurt.

Mahmoud Alahmad vertelt war hij ziet en meemaakt aan de Turks-Griekse grens

Hoessein Sabir over de Telegram-groep voor migranten

Ster advertentie
Ster advertentie