Buitenland
VPRO

Zweedse vechtsport-ster Khamzat Chimaev is klaar met het land

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zweedse vechtsport-ster Khamzat Chimaev is klaar met het land

Khamzat Chimaev is een van de grootste sterren uit de vechtsportwereld. Tot voor kort kwam hij uit voor Zweden, maar nu kiest hij een andere broodheer. "Veel mensen in Zweden zijn blij dat hij weggaat", vertelt Zweden-correspondent Tjade Michels in Bureau Buitenland.

Wie is deze vechter?

Khamzat Chimaev is geboren en getogen in Tsjetsjenië en is op achttienjarige leeftijd naar Zweden verhuisd. Hij ontdekte daar al snel het worstelen. De vechtsport-ster won in 2016 voor het eerst een Nationaal titel en werd vervolgens meervoudig kampioen van Zweden. "Hij heeft alles in zich om de grote kampioen van de UFC te worden", vertelt Michels. "Maar Zweden is Khamzat Chimaev nu dus kwijt, vanaf nu krijgen de Verenigde Arabische Emiraten de eer voor die veelbelovende carrière."

Hoogtepunten uit de carrière van Khamzat Chimaev.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De ring in voor de Emiraten

Vanaf zijn volgende evenement vecht Khamzat Chimaev onder de vlag van de Verenigde Arabische Emiraten. "Zijn management heeft het aangekondigd dat hij geen Zweed meer hoeft te zijn en nu ook geëmigreerd is", meldt de correspondent. De Zweden-kenner legt uit dat mensen denken dat hij klaar is met Zweden omdat hij erg omstreden is.

"Voor veel fans is hij een held, omdat hij zich uitsprak tegen de koranverbrandingen. Zij denken dat dit een reden is waarom hij nu niet meer voor Zweden wil uitkomen, maar wel voor een moslimland", vertelt Michels.

Daarnaast is deze 'controversiële' man openlijk goede vrienden met president Khadyrov van Tsjetsjenië, vertelt de correspondent. Chimaev zelf zegt dat het allemaal te politiek gemaakt wordt. "Als de koning van Zweden me uitnodigt voor een happie eten kom ik ook langs, zegt hij. Daarnaast heeft hij nog steeds respect voor zijn Zweedse fans", vertelt de Zweden-kenner.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Reactie van de Zweedse fan

Veel Zweedse fans vinden het prima dat hij naar een ander land gaat, als het beter is voor zijn carrière, legt de correspondent uit. Op sociale media zijn er ook mensen die hem ondankbaar vinden. Daarnaast vinden ze ook dat hij nooit echt voor de waarden van Zweden heeft gestaan, zegt Michels. "Zij staan dus te juichen dat deze grote sporter nu niet meer voor hun vlag vecht."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie