Buitenland
VPRO

Albanese regeringspartij verzamelt illegaal bijna één miljoen gegevens, ook van Nederlanders

foto: STRINGER / AFPfoto: STRINGER / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Albanese regeringspartij verzamelt illegaal bijna één miljoen gegevens, ook van Nederlanders

In Albanië is in aanloop naar de verkiezingen van aanstaande zondag een groot privacy schandaal ontdekt. In het land, dat kandidaat-lid is voor de Europese Unie, verzamelde de regeringspartij van premier Edi Rama privégegevens en politieke voorkeuren van bijna een miljoen kiezers in een database. Waaronder ook gegevens van medewerkers van de Nederlandse ambassade. In Bureau Buitenland vertelt voormalig correspondent in Albanië Vincent Triest over dit schandaal.

De verzamelde gegevens zouden afkomstig zijn van de burgerlijke stand en gebruikt worden door de Socialistische Partij in de verkiezingscampagne. Er zouden zo’n negenduizend partijleden van de socialistische regeringspartij zijn ingezet om de gegevens te verzamelen en up-to-date te houden.

Die leden hadden een lijst waarop vooral buurtgenoten stonden die zij in de gaten moesten houden, zoals onder andere op Facebook werd gedaan.

Ook Nederlanders op de lijst

De Volkskrant meldt dat het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat de persoonlijke informatie van medewerkers van de ambassade in de database voorkomt en dat er aangifte gedaan wordt.

Geen invloed op stemproces

Maar voor de uitslag maakt het openbaren van dit schandaal weinig uit denkt Triest: "Mensen zijn sowieso al bang om zich uit te spreken over hun stemgedrag, uit angst hun baan te verliezen."

Onder meer omdat in de database ook wordt bijgehouden op welke partij de persoon stemt of waarschijnlijk zal gaan stemmen.

Volgens Triest hadden Albanezen al heel lang een vermoeden dat de regering dit deed: "Doordat deze lijst met gegevens nu is uitgelekt, kunnen Albanezen voor het eerst met eigen ogen zien op welke schaal dit gebeurt. En het gaat dus heel erg ver."

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie