Buitenland
VPRO

Waarom groepen Zweden hun rijbewijs in Roemenië willen halen

foto: ANP/ Jean-Francois Monierfoto: ANP/ Jean-Francois Monier
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom groepen Zweden hun rijbewijs in Roemenië willen halen

In Zweden zijn groepsreizen naar Roemenië in trek. En wel om een heel bijzondere reden: sommige Scandinaviërs gaan er speciaal heen om hun rijbewijs te halen. “Het is makkelijker en scheelt bakken met geld”, vertelt correspondent Tjade Michels in Bureau Buitenland.

Buitenland Uitgelicht: Zweden

Een rijbewijs uit Roemenië

“Deze groepsreizen zijn een soort publiek geheim dat toch uiteindelijk in de media verschenen is”, laat Michels weten. “Het zit zo: Roemenië is nog steeds een EU-land, en als je daar je rijbewijs haalt is dat ook geldig in andere lidstaten". Vaak mag men maar een bepaalde periode met een buitenlands rijbewijs in een land rijden maar ook daar is een oplossing voor: het Roemeense rijbewijs kan ook worden omgezet naar een Zweedse. Het is vooralsnog onduidelijk hoe vaak dit jaarlijks voorkomt via de ‘Roemeense route’. Wel is bekend dat jaarlijks ongeveer vijftienduizend man een EU-rijbewijs laat omzetten naar een Zweeds equivalent.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een all-inclusive-route

In Roemenië is het halen van een rijbewijs een stuk makkelijker en goedkoper. En dat scheelt volgens de correspondent al snel honderden euro's vergeleken met de prijs in Zweden. “Maar wat vooral ook blijkt is dat het onder vluchtelingen heel populair is”. Ook zou het land voor een zachte prijs rijbewijzen van buiten de EU omzetten naar een Roemeens rijbewijs, die vervolgens weer kan worden overgezet naar een Zweedse, volgens Michels. “Daardoor is het een soort all-inclusive-route voor mensen uit bijvoorbeeld Syrië of Eritrea naar een geldig Zweeds rijbewijs”.

Niet blij mee

“De politie is er absoluut niet blij mee. Ze zeggen dat het een gevaar op de weg is”, laat de correspondent weten. “Ze kunnen er niks aan doen, want het is gewoon een legale route. Een soort loophole”. Ook had de rechtse oppositie al Kamervragen gesteld. “Ze maken zich met name zorgen om het rijden in de winter”, vertelt Michels. “Want in de winter rijden in Zweden is toch heel wat anders dan – pak hem beet – Eritrea”.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie