Buitenland
AVROTROS

Ondertussen woedt ook een cyberoorlog, wie wint?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ondertussen woedt ook een cyberoorlog, wie wint?

​​Dr. Peter Pijpers bekeek in zijn promotie-onderzoek de Russische invloeden bij de verkiezingen tussen Clinton en Trump in 2016 in de VS: "De Russen willen twijfel zaaien, de cognitie van een doelgroep ondermijnen om zo hun invloed door te voeren", vertelt hij in dr Kelder en Co, aan presentator Rosanne Hertzberger.

Dr. Pijpers promoveerde op 19 januari op de Universiteit van Amsterdam. Hij bekeek in zijn onderzoek onder meer de Russische invloeden bij de verkiezingen tussen Clinton en Trump in 2016 in de VS. Met trollenlegers en slinkse Facebookberichten wisten de Russen de Amerikaanse kiezer te beïnvloeden.

"Oekraïens IT-leger maakt gebruik van tactieken die de Russen ook inzetten"

Wilden de Russen dat Trump gekozen werd? Niet per se, meent Pijpers. Hij denkt dat de Russen vooral wilden dat Clinton niet werd gekozen. Via Facebookplatforms, politieke zendtijd en advertenties zaaiden ze twijfel en hoopten ze de samenleving te ontwrichten. Zo wisten hackers de hand te leggen op data, mails, van Clinton, die ze konden inzetten om de presidentskandidaat te ondermijnen.

En hoe kijkt hij naar de oorlog nu, in Oekraïne? Pijpers ziet dat ook burgerinitiatieven de kop op steken, denk aan het hackerscollectief Anonymous, en het Oekraïense IT-leger. Die richten zich bijvoorbeeld tegen Russische overheidssites. "In feite zijn het een soort cyberhuursoldaten. Dat is fascinerend om te zien, ze maken gebruik van tactieken die de Russen ook gebruikt hebben. Dat keert zich nu dus tegen hen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie