Buitenland
VPRO

Netflixserie Ottoman confronteert Roemenen met hun middeleeuwse held

foto: Wikimedia Commonsfoto: Wikimedia Commons
  1. Nieuwschevron right
  2. Netflixserie Ottoman confronteert Roemenen met hun middeleeuwse held

De Netflix-serie 'Rise of Empires: Ottoman', over de opkomst van het Ottomaanse rijk, is razend populair in Roemenië. Maar het nieuwe seizoen roept veel discussie op in het land. Roemenen worden door de serie geconfronteerd met een heel ander beeld van hun middeleeuwse held: Vlad Dracula.

Buitenland Uitgelicht: Roemenië

Vlad III, beter bekend als Vlad Dracula, was de koning van Wallachije tijdens de Middeleeuwen. Het gebied dat we nu Zuid-Roemenië noemen, legt correspondent Frank Elbers uit. "Vlad staat niet alleen bekend als buitengewoon wreed, maar vooral ook als een succesvolle verzetsstrijder tegen de Ottomaanse invasies."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Netflixserie, een Turkse docudrama, gaat in het tweede seizoen uitgebreid in op de opvoeding van Vlad in Istanbul. En op zijn relatie met sultan Mehmed II, de veroveraar van Constantinopel.

"Volgens de serie waren Mehmed en Vlad zielsverwanten. Dat rijmt niet met het beeld dat de meeste Roemenen van Vlad hebben: de Godvrezende, meedogenloze Roemeense leider die zich tegen de heidense Ottomanen verzette."

Historici in Roemenië maken zich bovenal druk om het ideologische narratief van de serie, vertelt Elbers. "Ook over details als de kostuums en de militaire uitrusting die al dan niet authentiek zouden zijn. Het grotere publiek is vooral verbaasd over het nieuwe perspectief op hun historische held Vlad die zij uit de geschiedenisboeken en oude Roemeense films kennen, en reageert daar soms fel op."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie