Buitenland
VPRO

10 jaar oorlog in Syrië: 'Het is een hel'

foto: Delil SOULEIMAN / AFPfoto: Delil SOULEIMAN / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 10 jaar oorlog in Syrië: 'Het is een hel'

Tien jaar geleden, op 15 maart, begon in Syrië een burgerprotest. Het draaide uit op een vernietigende oorlog. Het land ligt deels in puin, honderdduizenden mensen zijn gedood en miljoenen zijn gevlucht. Maar nog steeds is president Assad aan de macht. Heeft de revolutie wel zin gehad en hoe gaat het nu in Syrië? Voor Bureau Buitenland sprak oorlogsjournalist Hans Jaap Melissen met gevluchte Syriërs en mensen die er nog wonen.

VPRO BB 1203 Syrië

De gevluchte Syrische journalist Basel Aal Bannoud woont tegenwoordig in Nederland. Hij vertelt over de periode in 2011. "Dromen waren er genoeg. Dromen over een nieuw Syrië zonder president Assad."

(on)Rust

Volgens de journalist is het in Damascus nu rustig, maar economisch is de situatie erg moeilijk. "Het is veel erger dan vroeger, toen het regime nog probeerde de mensen tevreden te houden. Maar nu maakt het niet meer uit voor hen." Zo is er nog maar zes uur per dag elektriciteit en eten mensen ook geen vlees meer. "Ze zijn afhankelijk van groentes."

Die rust geldt niet voor Idlib. Volgens de naar Oostenrijk gevluchte Achmed is het leven daar onmogelijk. "Het is een hel, een jungle. Machtige mensen kunnen doen wat ze willen en nog steeds zijn er bombardementen van Assad en de Russen."

Macht

Aal Bannoud denkt dat het Assad niets uitmaakt dat hij president van een vernietigd land is. "Zolang hij macht heeft, blijft hij aan." En dus zien jongeren geen toekomst. Hij besluit: "De grote droom van jongeren is om te vluchten."

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie