Buitenland
VPRO

'Traditionele barbecue wordt voor veel Argentijnen te duur'

foto: Tomas CUESTA / AFPfoto: Tomas CUESTA / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Traditionele barbecue wordt voor veel Argentijnen te duur'

De traditionele barbecue - ook wel asado genoemd - wordt voor veel Argentijnen te duur. President Alberto Fernández trekt alles uit de kast om de magen van Argentijnen te vullen, vertelt correspondent Remi Lehmann in Bureau Buitenland.

Uitgelicht: Argentinië

In een campagnespot uit 2019 beloofde presidentskandidaat Alberto Fernández dat de Argentijnen weer volop zouden kunnen barbecueën. Dat was steeds meer een luxe geworden door de fors stijgende prijzen. De natie van vleesliefhebbers gaat dit najaar naar de stembus en dus probeert Fernández de belofte alsnog in te lossen, vertelt Lehmann.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vlees wordt duurder

Om te bepalen of het vlees nog wel betaalbaar is, gebruikt men in Argentinië een speciale graadmeter, vertelt Lehmann: hoeveel kilo barbecuevlees kun je kopen met een minimumloon? Daaruit blijkt dat je in 2019 nog 59 kilo kon kopen, maar dat dat inmiddels nog meer 51 kilo is. Het vlees werd de afgelopen maanden wéér 20 procent duurder. Dat voelen vooral de arme Argentijnen, die geven maar liefst 8% van hun inkomen uit aan vlees én zijn de belangrijkste achterban van de regering Fernández.

"Enorme droogte zorgt ervoor dat er minder weiland is voor koeien om te grazen, maar ook een tijdelijk exportverbod heeft er voor gezorgd dat veehouders besloten hun veestapel in te krimpen. Daardoor is er de afgelopen jaren minder vlees op de markt gebracht. En dat vertaalt zich in hogere prijzen."

Korting bij de slager

De regering heeft een batterij aan maatregelen gepresenteerd om het tij te doen keren, legt de correspondent uit. "Speciaal voor de asado in het weekend krijgen Argentijnen deze maand 35% korting bij de slager. Ook zijn er maximumprijzen afgesproken voor specifieke stukken vlees."

Maar wie wil profiteren moet wel doorzettingsvermogen hebben, waarschuwt Lehmann. "Ten eerste moet je een speciale rekening openen bij de staatsbank om de korting te krijgen. Daarna moet je bovendien nog een slager vinden die meedoet met de actie, dat zijn er namelijk maar een handje vol. En zelfs als dat lukt, moet je hopen dat je favoriete stuk vlees niet al is uitverkocht is er is maar een beperkte voorraad tegen kortingsprijzen beschikbaar."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie