Buitenland
NOS

Libanon heeft een nieuwe premier, vier weken na de explosie

foto: Beiroet na de explosie (ANP)foto: Beiroet na de explosie (ANP)
  1. Nieuwschevron right
  2. Libanon heeft een nieuwe premier, vier weken na de explosie

Libanon heeft een nieuwe premier: Mustapha Adib. Hij is vanmiddag benoemd en moet nu een nieuwe ministersploeg bij elkaar krijgen. De vorige regering moest aftreden na de verwoestende explosie in de haven van Beiroet, een maand geleden.

Adib is geen bekende naam in de Libanese politiek, zegt correspondent Daisy Mohr in Radio Tour de France. "Hij is al jaren de Libanese ambassadeur in Duitsland. Daarvoor was hij politiek adviseur van de voormalige premier Najib Mikati. Het is een soennitische moslim." De Libanese wet schrijft voor dat de soennieten altijd de premier leveren.

Oppositieleden zijn niet blij met de keuze voor Adib. "Deze premier staat volgens hen niet voor veranderen, maar voor het handhaven van de gevestigde orde", zegt Mohr. "Ze zijn ervan overtuigd dat hij niet zal uitvoeren wat zij willen, maar juist wat hem gevraagd wordt door de gevestigde orde. En dat het niet iemand zal zijn die tegengas zal geven en de hoognodige hervormingen zal doorvoeren."

Macron

Voor de tweede keer komt de Franse president Macron vanavond naar Libanon. Hij praat met verschillende politici, bezoekt NGO’s en spreekt de Libanese zangeres Fairuz.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie