Buitenland
VPRO

Vluchtelingendeal? Makkelijk voor de EU, slecht voor de migrant

foto: AFP Photo / Bulent Kilic / ANPfoto: AFP Photo / Bulent Kilic / ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vluchtelingendeal? Makkelijk voor de EU, slecht voor de migrant

Aan de vooravond van de Europese asieltop – één waar de toekomst van de EU misschien wel van afhangt – komt docent migratierecht en GroenLinks-Eerste Kamerlid Tineke Strik met een zeer kritisch rapport over migratiedeals. Een gesprek in Bureau Buitenland.

Video niet beschikbaar

Zulke afspraken met Turkije en Libië hebben een groot deel van de migrantenstroom gestopt, maar de omstandigheden waarin deze migranten in kampen leven, is ronduit slecht. "Veel landen buiten Europa zijn niet aangesloten bij het vluchtelingenverdrag. We houden onze eigen handen misschien schoon, maar indirect zijn wij wel betrokken en verantwoordelijk voor wat er daar gebeurt", zegt Tineke Strik.

Kinderarbeid

In de zogenaamde Turkije-deal is de afspraak gemaakt dat migranten worden opgevangen op Turks grondgebied, voordat ze eventueel doorgestuurd worden naar Europa. Strik: "Ik ben onlangs nog in Turkije geweest. Je ziet dat Syrische vluchtelingen daar in extreme armoede leven en op de zwarte arbeidsmarkt terecht komen. Er is zelfs sprake van kinderarbeid".

Migranten op de Turks-Syrische grens - AFP

Hoe moet het dan wel?

Hoe zouden we het dan moeten aanpakken? "Probeer zo vroeg mogelijk een profiel te maken van een migrant", zegt Strik. "Wanneer je dat doet weet je meteen wie wel en wie niet kans maakt op asiel. Daarnaast zouden we de mensenrechtensituatie in buurlanden van de EU objectief in de gaten moeten houden."

Het Europese asielbeleid houdt de gemoederen al enige tijd bezig. Volgens de Duitse bondskanselier Merkel hangt het voorbestaan van de EU hier vanaf. Deze week wordt een nieuw Europees asielbeleid besproken. Of de lidstaten zich iets van het rapport aantrekken zal dan blijken.

Ster advertentie
Ster advertentie