Buitenland

Benny zit Bibi op de hielen

VPRO
foto: Jack Guez / AFPfoto: Jack Guez / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Benny zit Bibi op de hielen

Op 9 april zijn er verkiezingen in Israël en voor het eerst lijkt premier Benjamin 'Bibi' Netanyahu kwetsbaar voor concurrentie. Vooral als het gaat over het thema veiligheid moet hij ineens rekening houden met de nieuwe kandidaat Benny Gantz, de voormalige chef-staf van het Israëlische leger.

Wie is deze voormalige generaal die nu de politiek ingaat en waar staat zijn nieuwe politieke partij 'Veerkracht voor Israël' voor? Ronny Naftaniel, oud-directeur van het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël, noemt Gantz in Bureau Buitenland politiek nog een onbeschreven blad, maar militair zeker niet. Hij heeft als bevelhebber een grote staat van dienst en geldt in dat opzicht nog meer als ‘Mister Security’ dan Netanyahu. En dat doet het goed onder de Israëlische kiezer.

Stoer type

"Benny Gantz is een stoer type met een enorme staat van dienst. Hij was bevelhebber in Libanon, begin jaren ’90 haalde hij de Ethiopische joden naar het land en werd later opperbevelhebber van het leger. Een sterke en charismatische man, een politicus van het type Rabin of Barak, waarop de kiezers in Israël dol zijn", zegt Naftaniel.

Of Benny Gantz echt kans maakt om de volgende premier te worden, is volgens Ronny Naftaniel nog lang geen uitgemaakte zaak. "Netanyahu heeft nog wel wat troeven. En het hangt er ook helemaal vanaf of Gantz er wel in slaagt met andere partijen een coalitie te vormen. Is hij tot samenwerking in staat? Hoe dan ook heeft deze politieke nieuwkomer straks invloed op het politieke landschap. Of hij wordt premier als zijn coalitie de grootste wordt, of hij neemt als minister deel aan een coalitie onder Netanyahu. De kans dat de toekomstige regering straks nog afhankelijk is van extreem rechts of religieus rechts neemt daarmee zeer waarschijnlijk af. En dat is goed voor Israël."

Alleen de sterke wint

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In Nederland loopt een aanklacht van een Nederlander van Palestijnse afkomst tegen Benny Gantz, wegens een bombardement in Gaza in 2014, waarbij meerdere burgerslachtoffers vielen. Het gaat om directe familieleden van de Nederlander. Die zaak lijkt zijn politieke carrière niet in de weg te staan. De partij van Gantz voert zelfs openlijk campagne met een omstreden verkiezingsspot. Het motto van dat filmpje is “Alleen de sterke wint”.

Ster advertentie
Ster advertentie