Buitenland

Muzikant Ernst Jansz reist zijn vader achterna: 'Zelfs als buitenstaander voel ik me thuis in Jakarta'

VPRO
foto: Familie Janszfoto: Familie Jansz
  1. Nieuwschevron right
  2. Muzikant Ernst Jansz reist zijn vader achterna: 'Zelfs als buitenstaander voel ik me thuis in Jakarta'

Als echt álles mag en kan, waar gaat de reis dan heen? ‘Dat moet een reis in de voetsporen van mijn vader door Indonesië worden’, zei muzikant én schrijver Ernst Jansz. Hoe zagen de straatjes waardoor de oude Jansz naar school liep eruit? En wat zag hij daar in Indonesië dat zijn Nederlandse verzet in de Tweede Wereldoorlog motiveerde?

"Mijn vader stierf toen ik 17 jaar was, dus daarna kon ik hem nooit meer vragen hoe zijn jeugd was geweest", vertelt Ernst Jansz in Bureau Buitenland. "Hij heeft zo’n compleet andere achtergrond dan mijn moeder, het liefdesverhaal fascineert me enorm."

Hij nodigt ons uit op zijn zoektocht. Jansz neemt ons mee naar Semarang, de Indonesische stad waar zijn vader in 1914 geboren is. Om daar even rond te lopen, in zijn huid te kruipen. En we bezoeken de bruisende hoofdstad Jakarta, waar Jansz' vader het grootste deel van zijn jeugd doorbracht. "Hoewel ik daar buitenstaander ben voel ik mij er toch thuis", vertelt Ernst Jansz.

foto: Familie Jansz

Een vrij Indonesië

Maar we gaan ook naar Nederland. Want jaren later, vlak voor de Tweede Wereldoorlog vertrok Jansz' vader naar Nederland om te studeren. "Daar ontmoette hij mijn moeder, en ze sloten zich zoals veel andere studenten uit het toenmalige Nederlands-Indië aan bij het verzet." Daar was een bijzondere reden voor, "ze dachten: als we voor een vrij Indonesië zijn, is het fascisme onze grootse vijand", vertelt Jansz. "Eerst een vrij Nederland, dan een vrij Indonesië." Tijdens die strijd in het verzet belandden zowel Ernst Jansz’ moeder als zijn vader in de gevangenis, "maar ze hebben het overleefd, anders was ik er niet geweest".

Maar waarom is het voor Ernst Jansz zo belangrijk om deze familiegeschiedenis uit te diepen? En hoe verging het zijn ouders na de oorlog? Hij praat er uitgebreid over met Chris Kijne in de zomerserie "Droomreizen".

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie