Buitenland
VPRO

Muziek als medicijn in het Midden-Oosten

foto: Sounds of Changefoto: Sounds of Change
  1. Nieuwschevron right
  2. Muziek als medicijn in het Midden-Oosten

Musicus Lucas Dols reisde tot de coronacrisis vaak naar Libanon voor zijn organisatie Sounds of Change. Met muziekworkshops wil hij vluchtelingen in het Midden-Oosten meer toekomstperspectief bieden. Na de explosie in de haven van Beiroet vraagt ook hij zich af hoe het verder moet met Libanon en in het bijzonder de vele Syrische en Palestijnse vluchtelingen die het land opvangt. In Bureau Buitenland Zomerverhalen vertelt hij over zijn werk in de regio.

VPRO BB 13-8 zomergasten Lucas Dols

In zijn paspoort telt hij 24 Libanese stempels van de afgelopen jaren. "Ik verbleef altijd in één van de wijken die nu zwaar is getroffen, Gemmayzeh. Een mooie buurt die na de burgeroorlog was opgeknapt om toeristen naar Libanon te trekken", vertelt Dols. "Het is een hippe wijk met ook veel cafeetjes en nachtclubs. Ik probeerde meestal een verblijfsplek te regelen met uitzicht over de zee en de haven die nu is verwoest. Dus dat beeld van die explosie, dat kwam echt bij me binnen."

Actie

Omdat Dols' muziekprojecten voornamelijk in vluchtelingenkampen buiten de stad zijn, bleven zijn meeste vrienden en kennissen ongedeerd. "In Beiroet heb ik wel een vriendengroep wonen, gelukkig gaat het naar omstandigheden goed. Eentje heeft zijn been gebroken en iedereen heeft wel schade aan zijn woning. Eén vriend is zijn huis echt verloren, ik ben daarom meteen op Facebook een crowdfunding-actie gestart om hem te helpen."

De drang om iets te betekenen voor anderen maakte ook dat Dols een paar jaar geleden als succesvol contrabassist zijn organisatie Sounds of Change oprichtte. "Als jazzmusicus zag ik muziek als iets rationeels. Jazz is heel technisch, ik was vooral bezig zo goed mogelijk te worden. Ik besefte eigenlijk nooit goed wat muziek met mijzelf of anderen doet. Rond mijn dertigste dacht ik: ik wil meer impact hebben met wat ik doe."

Muziek als medicijn

Hij bezocht samen met bevriend componist Merlijn Twaalfhoven een vluchtelingenkamp in Jordanië, waar hij besefte dat hij met muziek veel meer kon bereiken dan tot dan toe gedacht: "Muziek bleek een toekomstperspectief te kunnen bieden aan mensen en kinderen in die kampen. Muziek maken hoeft niet het einddoel te zijn, maar als middel kan het helend werken. In groepsverband kan het zelfs helpen om trauma's te verwerken."

Sounds of Change geeft geen muziekworkshops aan kinderen, maar aan volwassenen die zij opleiden tot creatieve trainers, zodat zij zelf weer workshops aan kinderen kunnen geven in die kampen. "Wij proberen de samenleving echt te versterken door lokale mensen te trainen zodat zij zelf de verantwoordelijkheid nemen om voor hun gemeenschap te zorgen. Het doel is dus veel groter dan muziekworkshops geven."

Online

Door de corona-crisis moest ook Dols zijn organisatie van de ene op de andere dag anders vormgeven. "Voorheen verbleef ik ongeveer de helft van het jaar in het Midden-Oosten, ik reisde op en neer. Nu hebben we ontdekt dat er eigenlijk ook heel veel online kan." Zo werd een groep vluchtelingen in Jordanië op afstand getraind om met de corona-crisis als inspiratie muziek te maken.

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=FHBwX_A7mE8&feature=emb_title" start="false"}

Hij ziet zich in de nabije toekomst daarom ook dichter bij huis projecten ontwikkelen. "Ik wil graag ook in Griekenland projecten opstarten met de vluchtelingen daar. Ook in Nederland ga ik nu een project opstarten met statushouders die muziek maken."

Hoop

Wat de toekomst voor Libanon gaat brengen, durft Dols niet te zeggen. "De mensen daar zijn heel veerkrachtig, ze hebben al zoveel meegemaakt. Maar ook sommige van mijn vrienden zakt nu de moed in de schoenen." Toch wil hij hoopvol blijven. "Libanezen gaan al maanden de straat op uit protest tegen de regering. Zoveel mensen willen een democratischer systeem. Nu de regering is opgestapt, is het spannend, want er ontstaat een machtsvacuüm. Maar ik wil echt blijven geloven dat er iets beters uit kan ontstaan."

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie