Buitenland
NOSNTR

Bashir in een kooi: 'Proces is symbolisch belangrijk voor Sudanezen'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bashir in een kooi: 'Proces is symbolisch belangrijk voor Sudanezen'

De afgezette president van Sudan Omar al-Bashir heeft naar eigen zeggen 90 miljoen dollar gekregen als gift van Saudi-Arabië. Dat verklaarde een rechercheur op de eerste zittingsdag van de rechtszaak tegen Bashir.

'Bashir vooralsnog met fluwelen handschoenen behandeld'

De wegens corruptie aangeklaagde oud-dictator moest voorkomen in een metalen kooi. Dat hij alleen op verdenking van financiële misdrijven wordt vervolgd is volgens NOS-correspondent Koert Lindijer "vrij mild". Onder Bashirs dertig jaar durende bewind werden onder meer oorlogsmisdaden in Darfur gepleegd.

'Genoegdoending'

"Maar iedereen die onder hem opgroeide en iedereen die werd gemarteld, of van wie een familielid werd gedood: die zal toch een zekere genoegdoening beleven door hem zo in een rechtszaal te zien. Dus vanuit vanuit symbolische overwegingen is het toch wel een belangrijke rechtszaak voor veel Sudanezen", zei Lindijer in Nieuws & Co.

Bij Bashirs arrestatie werden in zijn huis miljoenen euro's, dollars en Sudanese ponden gevonden. De oud-president verklaarde dat 25 miljoen dollar door de Saudische kroonprins Mohammed Bin Salman aan hem cadeau was gedaan, zo maakte de rechercheur van het onderzoeksteam bekend.

'Showproces'

Nog eens 65 miljoen dollar zou Bashir van de voormalige Saudische koning Abdullah hebben gekregen. Het geld zou zijn bedoeld voor persoonlijke uitgaven en niet voor de staatskas. Een van Bashirs 94 advocaten zei dat er geen bewijs was dat deze betalingen illegaal zijn. De verdediging spreekt van een showproces voor de media.

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag wil Bashir vervolging voor oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide in Darfur. Het Sudanese leger weigert de 75-jarige uit te leveren.

De kans lijkt klein dat Bashir in eigen land voor zijn rol in het Darfur-conflict wordt vervolgd, zegt Lindijer. "Veel hoge militairen die nu in de cockpit van de macht zitten, werkten destijds met Bashir samen. Als nu alle boeken zouden opengaan dan sleept Bashir ze mee de diepte in."

Verdere vervolging is nog wel mogelijk als er een nieuwe minister van Justitie of openbare aanklager wordt aangesteld. De oppositie en de legertop hebben zaterdag een akkoord gesloten, waarmee de weg vrij is voor de vorming van een overgangsregering.

Ster advertentie
Ster advertentie