Buitenland
VPRO

Japanse onderbroekkomiek verovert Engeland

foto: ITVfoto: ITV
  1. Nieuwschevron right
  2. Japanse onderbroekkomiek verovert Engeland

In Japan wordt hij gevierd als een de succesvolle kommediant die het internationale podium verovert. Maar veel Engelsen zien hem als een talentloze exhibitionist.

Uitgelicht: Japan

Bijna elke Japanner kent hem: Tonikaku, een komediant die bekend staat om zijn 'naakt'-poses. Hij draagt een kleine onderbroek, maar poseert op zo'n manier dat deze niet zichtbaar is waardoor het lijkt alsof hij naakt op het podium staat. Tonikaku werd bekend door een aantal Japanse TV-programma's waar komedianten en cabaretiers zogenaamde grappige 'skits' uitvoeren. In Japan zijn deze shows goed bekeken. Daardoor werd Tonikaku, ook een begenadigd presentator, ook uitgenodigd op andere evenementen en bij TV-programma's.

Doorbraak in VK

De laatste jaren ging het allemaal wat minder, dus besloot hij om zijn act eens in het Verenigd Koninkrijk te presenteren. Zijn optreden bij Britain Got Talent werd een daverend succes. Zijn act ging via sociale media de hele wereld over, wat hem ook thuis weer volop in de schijnwerpers bracht. Volgens Japancorrespondent Anoma van der Veere is Tonikaku een typisch voorbeeld van de Japanse humor. Komieken maken er veel gebruik van sketch-komedie, in tegenstelling tot de grappen vertellende cabaretiers die in Nederland bekender zijn. De echt gekke acts bereiken vaak ook het buitenland.

Veel Japanse fans zijn blij met Tonikaku’s succes in het buitenland, maar in Engeland is niet iedereen van hem gecharmeerd. Veel kijkers van BGT waren boos op de jury die de 'onderbroekenman' zonder selectierondes had uitgenodigd bij de opening van de finale. "Wat een klap in het gezicht van veel andere talenten," schreef iemand uit het publiek, dat hem uiteindelijk geen plaatsje gunde in de Grand Finale.


Ster advertentie
Ster advertentie