Buitenland

Frankrijk kiest: het dilemma van extreemlinks

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Frankrijk kiest: het dilemma van extreemlinks

[KRO-NCRV] De keuze voor de tweede ronde, komende zondag in Frankrijk, is lastig voor de kiezers van de linkse Mélenchon. Veel mensen stemmen blanco of blijven thuis, blijkt uit een poll.

Jean-Luc Mélenchon, leider van de extreemlinkse partij La France Insoumise, werd vierde bij de presidentsverkiezingen. Hij haalde 20 procent van de stemmen en eindigde daarmee vlak achter François Fillon. Zijn aanhang moet niets weten van het Front National van Marine Le Pen, maar heeft eigenlijk een even grote afkeer van de liberale Emmanuel Macron. De keuze voor de tweede ronde, komende zondag, is voor zijn kiezers dus lastig. Veel mensen stemmen blanco of blijven thuis, blijkt uit een poll.

Jean-Luc Mélenchon had even tijd nodig om zijn verlies te verwerken en een standpunt te bepalen. Pas een week na de eerste ronde van de verkiezingen gaf hij een interview, waarin hij zei dat hij niet op het Front National stemt, maar ook niet bekend maakt wat hij dan wel doet. Dat betekent dat zijn aanhang drie opties heeft: een stem op Macron, een blanco stem en thuisblijven.

Quote

'De rest van de politici komt uit rijke families, die staan ver van de realiteit af'

In Gennevilliers, een voorstad ten noordwesten van Parijs waar Mélenchon in de eerste ronde won met 47 procent van de stemmen, weet de kiezer het ook niet zo goed. Abderrahim Tabane, die koffie en thee schenkt op de markt, gaat maar voor Macron. "Ik heb op Mélenchon gestemd omdat ik in zijn programma geloof. Hij werkte vroeger bij de vakbond, hij weet wat de werkende mens bezighoudt. Dat is nodig in een land met een hoge werkloosheid. De rest van de politici komt uit rijke families, die staan te ver van de realiteit af.”

Melenchon

Een stem op de extreemrechtse partij Front National is uit den boze. "Veel mensen vinden Le Pen racistisch, maar volgens mij bestaat racisme hier niet echt. Frankrijk is al heel lang een gemengd land. Ik vind haar ideeën gewoon niet realistisch. Ze wil immigratie stoppen, nou, kijk maar hoe dat Trump is vergaan. Ik stem op En Marche!, al weet ik even niet meer hoe hun leider heet. Ik weet niet of hij veel gaat doen voor Frankrijk, maar hij roept minder weerstand op, dus met hem blijft het tenminste wel rustig.

Mathieu Gallard van opinie-instituut Ipsos deed onderzoek naar het gedrag van de aanhang van Mélenchon. "Zij staan voor een moeilijke keuze, maar in het verleden hebben communisten en extreemlinkse kiezers altijd massaal op de tegenkandidaat van het Front Nationaal gestemd om de partij te blokkeren. Deze kiezers moeten echt helemaal niets hebben van het Front National. Ze vinden het een racistische, xenofobe en nationalistische partij.”Volgens de opiniepeiler ligt Emmanuel Macron dichterbij Mélenchon dan Marine Le Pen. "Als het over zaken als immigratie, het homohuwelijk, de scheiding tussen kerk en staat en identiteitskwesties gaat, zitten Macron en Mélenchon dicht bij elkaar. Wat onderwerpen als economie, Europa en globalisering betreft, zit Marine Le Pen dichterbij. Maar haar stokpaardjes, immigratie en identiteit, interesseren de Melenchon aanhangers niet. Het FN kan dus maar een klein deel aantrekken, of er moet iets geks gebeuren.”

Ook tijdens de traditionele vakbondsdemonstraties op 1 mei, doorgaans een (extreem-)linkse aangelegenheid waarbij de grote leider ook nog even langs kwam, bleek dat de Mélenchon-aanhang in een lastig parket zit. Kiezer Jean-Louis Sauvage: "Ik stem met pijn in het hart op Macron. Maar als we de straat weer op moeten, demonstreer ik liever onder een democraat – ook al is hij liberaal – dan onder de fascisten. Ik stem Macron omdat ik tegen het Front National ben.”Communiste Cécile Coquel denkt aan een blanco stem. En ze maakt zich alvast op om de komende maanden de straat weer op te gaan, als Macron de verkiezingen wint. "Dan sta ik hier weer om zijn liberale politiek, zoals het verder flexibiliseren van de arbeidsmarkt, te bestrijden.”


Ster advertentie
Ster advertentie